Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Területet a békéért

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 17. 8:30

A kormányalakítási megbízatásra számító Cipi Livni izraeli politikus szerint komoly területi engedményeket kell tenni a palesztinoknak a békéért cserében.

“Fel kell adnunk Izrael Földjének a felét" – jelentette ki hétfőn Jeruzsálemben, az egykori bibliai Izraelre utalva, amely magába foglalta az ország jelenlegi területén kívül a megszállt Ciszjordániát és a Gázai övezetet is. A visszavonulás ezekről a területekről azért is hasznos lenne, mert segítene fenntartani Izrael állam zsidó jellegét – hangoztatta Livni, amerikai zsidó vezetőkkel találkozva.

Véleménye szerint Izraelnek át kell vennie a kezdeményezést, és elő kell állnia saját béketervével, elébe kell vágnia a nemzetközi terveknek, mert ezek nem szolgálják Izrael érdekét.

Livni centrista Kadima pártja egy hellyel többet kapott a parlamenti választásokon, mint a fő rivális, Benjamin Netanjahu Likud pártja.

Netanjahu ellenzi a nagyarányú területi engedményeket, ehelyett a palesztin gazdaság felfejlesztését ajánlaná fel a béketárgyalásokon. Netanjahu később találkozik az amerikai zsidó vezetőkkel.

Simon Peresz izraeli elnök várhatóan szerdán ad megbízatást kettejük közül az egyiknek a kormány megalakítására.