Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tételek helyett gyakorlat

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 7. 19:25

Tételhúzás helyett gyakorlatban bizonyítottak az Acélkocka Altisztképző Rendszer rendész szakmai moduljának hallgatói július 7-én, szerdán, a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren.

acélkocka_zárógyakorlat (2)

A sokszor váratlanul érkező feladatok többségét valós szituációkról mintázták a kiképzők, így az elméleti tudás gyakorlatban való kamatoztatásán túl a megmérettetések a valós szolgálat esetleges kihívásaira is rávilágítottak. Az öt hónapos tanfolyam nyolc hallgatójának záróvizsgáján az alapot egy elképzelt incidens adta: egy gyakorlat folyamán eltűnt egy katona, vele együtt a lőfegyvere és több tárnyi lőszer. A feltételezhetően szándékosan dezertáló katona nyomába egy katonai rendész járőr eredt, amelynek tagjai folyamatos instrukciókat kaptak a vizsgáztatóktól. Rendszeresen váltottak parancsnokot, hogy mindenki irányítási képességeit felmérhessék, de a különböző feladatok végrehajtói is rendszeresen cserélték egymást. A fegyveres járőrfeladaton túl a tanfolyam hallgatói a nap folyamán ellenőrző-áteresztőpontot is üzemeltettek, ahol a személy- és gépjárműforgalmat ellenőrizve kontrollálták az áthaladást.

acélkocka_zárógyakorlat (7)

A valódi izgalmakat mégis a záróvizsga fináléja tartogatta. A járőrt előbb ellenséges tűz alá vették, amely tűzharc során egy katona – imitáltan – meg is sebesült, biztonságos, szállítható állapotáról társai gondoskodtak. Majd következett a tanfolyamot is lezáró mozzanat: az egész nap keresett dezertőr túszt ejtve egy raktárépületben rejtőzött. A rendész hallgatók összehangolt csapásának hála a fogvatartott katonát épségben kiszabadították.

acélkocka_zárógyakorlat (11)

A vizsgát vezető ellenőrző csoport tagjai összességében kielégítőnek találták a katonák teljesítményét, felhívva figyelmüket azokra a pontokra, amelyeket a későbbiekben még érdemes gyakorolniuk. Többszörösen aláhúzták azt is, hogy a sikeres vizsgát követően mind a nyolc katonából altiszt válik, amely többről szól, mint amennyire elsőre gondolnánk. Mint elhangzott: emberek élete és jólléte lesz rájuk bízva, mindez hatalmas felelősséget jelent.