Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje, biztonsága és stabilitása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2021. július 7. 21:09

„Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje, biztonsága és stabilitása” - mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 7-én, szerdán Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban, ahol vakcinaadományt adott át a táborban szolgálatot teljesítő helyi civilek számára.

Szarajevó_Andi (1)

Az ezeregyszáz adag AstraZeneca-vakcina átadásakor Benkő Tibor hangsúlyozta: minden ember szeretne biztonságban és békében élni, "ez az alapvetése az emberiségnek". Mint mondta, a régióban élőknek szerencsére ma már nem kell háborúban élniük, de van egy új, láthatatlan ellenség, a koronavírus, amely ellen katonai erővel nem lehet harcolni, csak vakcinákkal.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány segítségét hozta Boszniába, ezzel is hozzájárulva az ország biztonságának megvédéséhez, hiszen az EUFOR-táborban szolgálatot teljesítő civilek munkájukkal szintén nagymértékben hozzájárulnak a térség békéjének fenntartásához.

Szarajevó_Andi (12)

Alexander Platzer vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka arról beszélt, hogy a békefenntartó katonák már régebben kérhették az oltást -többségük be is van oltva - de a táborban dolgozó civilek nem, ezért kértek nemzetközi segítséget. Kiemelte: Magyarország nem csak meghallotta segítségkérésüket, hanem gyorsan cselekedett is, ezzel nagyban hozzájárulva a civilek egészségvédelméhez és a vírus elleni harchoz.

Mijo Kresic, Bosznia-Hercegovina védelempolitikáért és tervezésért felelős miniszterhelyettese jelzésértékűnek nevezte a vakcinaadományt nemcsak a civil lakosság védelme, hanem a két ország jó kapcsolatainak elmélyítése szempontjából is. Rámutatott: a kétoldalú kapcsolatok évek óta kiemelkedők, köszönhetően elsősorban a védelempolitikának, amelynek keretében folyamatos az oktatás és képzés, most azonban új területen kaptak segítséget, amit köszönettel elfogadtak. Az adomány átadását követően Benkő Tibor és vendéglátói megtekintették, amint beoltanak ott civil dolgozókat.

Szarajevó_Andi (8)

A tárcavezető ezt követően elmondta: a magyar kormány időben és nagy mennyiségben szerzett be koronavírus elleni vakcinákat, s a lakosság beoltását követően lehetőség nyílt a közeli országok megsegítésére, mint amilyen Bosznia is, ahol évek óta szolgálnak magyar katonák a béke megőrzése érdekében.

Kapcsolódó cikkek