Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedül Magyarország juttatott vakcinákat a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Honvédelmi Minisztérium |  2021. július 7. 22:12

„A magyar kormány koronavírus elleni vakcina felajánlását a legnagyobb elismeréssel fogadták az érintett katonai vezetők, mert egyedül Magyarország juttatott oltóanyagot a balkáni missziókban szolgálatot teljesítő civileknek” - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 7-én, szerdán, Koszovóban, a NATO kötelékében működő KFOR békefenntartó erők Novo Selo-i bázisán.

Koszovó_Andi (5)

Benkő Tibor 5100 adag AstraZeneca-vakcinát adott át Franco Federici vezérőrnagynak, a KFOR parancsnokának, majd meg is kezdődött az érintettek beoltása. A honvédelmi miniszter ezt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: a Bosznia-Hercegovinában az Európai Unió vezetésű békefenntartó erőknél (EUFOR) és Koszovóban, a KFOR-nál szolgáló magyar katonák mellett dolgozó helyi lakosok vírus elleni védettségét kizárólag Magyarország garantálja adományával.

A tárcavezető az október elsejétől magyar parancsnoksággal működő KFOR misszióval kapcsolatban kiemelte: legjobb tudásukkal fognak szolgálni, mert Magyarország eltökélt abban, hogy a térség stabilitása megmaradjon. „Ugyanakkor nem csak szavakkal, tettekkel is megpróbálják megőrizni a Nyugat-Balkán törékeny békéjét, hiszen a délszláv válság és a migráció megmutatta, hogy ez különösen fontos” - fűzte hozzá.

Koszovó_Andi (1)

A honvédelmi miniszter a tettekre példaként hozta fel az új Nemzeti Katonai Stratégiát, amelynek keretében építik a térség meghatározó katonai erejét, továbbá létrehozták Székesfehérváron a NATO többnemzeti hadosztály parancsnokságot, illetve a különleges műveleti erők regionális parancsnokságát. Benkő Tibor jelezte, hogy a KFOR-parancsnokság átvételét követően további erőket összpontosítanak a térségbe, ha a szükség úgy kívánja, hiszen teljes zászlóaljat tartanak készenlétben és azonnal útnak tudják indítani.

Kapcsolódó cikkek