Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföld Black Hawkokat vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 22. 11:28

A thai védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az Egyesült Államoktól 3 darab UH-60M Black Hawkot vásárol – írja a Flightglobal. A 235 millió dollár értékű üzletre az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége a DSCA – (Defense Security Cooperation Agency) és a Kongresszus már rábólintott. A DSCA időközben azt nyilatkozta, hogy a forgószárnyasokat a délkelet-ázsiai ország, a thai légierő modernizálási programja keretein belül szerezte be.

Abban az esetben, ha a szerződés megszületik, akkor a helikoptereken felül 8 darab General Electric T700-GE-701D típusú hajtóművet, fejlett kommunikációs és ellenség-barát felismerő rendszert (IFF), valamint az üzemeltetéshez szükséges logisztikai eszközöket és technikai dokumentációkat is kapnának.

Jelenleg a Flightglobal MiliCAS felmérése szerint a thai szárazföldi erők 7 darab UH-60L Black Hawk típusú forgószárnyast üzemeltetnek.

Thaiföld védelmi minisztériuma már korábban, 2009-ben is rendelt 3 darab Black Hawkot, közel 150 millió dollár értékben. Arról azonban, hogy a megrendelt helikopterek mikor érkeznek meg az országba, egyelőre nincs információ.