Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típustestvérek

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. július 7. 9:16

Május 28-án, délután három órakor hivatalosan is átvette a Mi-35 Air Mentor Team 7. váltása a „hatalmat” Kabulban. Azaz sokkal inkább a feladatokat, hiszen azokból volt és lesz is elég…

1595938515
A Mi–35 Air Mentor Team (AMT) Suszter Attila őrnagy vezette hatodik váltásának katonái május óta már Magyarországon vannak, és pihenőidejükben a kinti tapasztalatok feldolgozására is kellő időt fordítanak. A helyszínen tapasztalhattuk, a feladat a 7. váltás számára is változatlan: a folyamatosan építkező, május utolsó két hetében öt új Mil Mi–171V5 taktikai szállítógéppel gyarapodó afgán légierő harci helikopteres hajózóinak, műszaki szakembereinek a mentorálása.

Méghozzá nemzetközi környezetben: a 489. Expedíciós Zászlóaljban a magyar katonák amerikai vezetés alatt, cseh és horvát bajtársaikkal együtt küzdenek az elemekkel, dolgoznak a repülőtechnikával, s igyekeznek minél több ismeretet átadni a helyi szokások szerint kissé „lazább fegyelemmel" szolgáló afgán katonáknak.

Az AMT által használt Mi–35-ös harci helikopterek a Szolnokról is ismerős Mi–24V típus exportváltozatai. A gépeket a LOM Praha korábban felújította és részben átépítette, így a helikopterek kifejezetten jó műszaki állapotban vannak. A gépek mindemellett megszenvedik az afgán környezeti hatásokat, hiszen a homok, a hőség bizony próbára teszi még a sokat eltűrő orosz technikát is.

(Cikkünket teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin július 13-án, pénteken megjelenő számában olvashatja el!)