Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elbúcsúztatták a lelőtt török gép pilótáit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 7. 8:10

Végső búcsút vettek Törökországban a szíriai légvédelem által lelőtt vadászgép két pilótájától július 6-án, pénteken azon a légi támaszpontont, ahonnan a repülőgép felszállt.

A török nemzeti lobogóval letakart két koporsó előtt a török közélet jeles személyiségei rótták le kegyeletüket. Ott voltak a kormány miniszterei és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is, aki szabadságát szakította meg, hogy részt vegyen a szertartáson. Az erhaci légi bázison megjelent a török vezérkar főnöke, Necdet Özel tábornok is.

Törökország azt állítja, hogy az F4 Phantom típusú harci gépet nemzetközi vizek fölött lőtte le a szíriai légvédelem június 22-én. Damaszkusz szerint viszont a török gép Szíria légterében repült, amikor megsemmisítették.

A BBC biztonságpolitikai és diplomáciai szakújságírója szerint a két állítás nem feltétlenül összeegyeztethetetlen. Az incidens török értelmezése szerint az F4-es pár percre megsértette ugyan a szíriai légteret, de a török légi irányítás figyelmeztetésére elhagyta azt.

Jonathan Marcus írásában Sean O’Connort, a szovjet típusú légvédelmi rendszerek szakértőjét idézi.

„Ha Szíria a légtérsértés észlelésének pillanatában azonnal reagált, akkor könnyen lehet, hogy a repülő már elhagyta Szíria légterét, mire találat érte" – vélekedik a szakértő, aki szerint egyértelműen a katonai beavatkozást mérlegelő nyugati országoknak szánt üzenet az, hogy Szíria azonnal és figyelmeztetés nélkül tüzet nyitott az azonosítatlan behatolóra.

Szíria közlése szerint a gép nagyon alacsonyan,100 méteres magasságban repült 1-2 kilométerre a szíriai partoktól, és légvédelmi ágyukkal lőtték le, amelyek hatótávolsága legfeljebb 2,5 kilométer. Ehhez képest a török álláspont szerint az F4-es a parttól 24 kilométerre, 13 tengeri mérföldre kapott rakétatalálatot. Szíria felségvizei az ország partjaitól 12 tengeri mérföldre terjednek ki.

Jonathan Marcus megszólaltatta Douglas Barrie-t, a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) főmunkatársát is, aki megkérdőjelezi, hogy a török gép valóban rutin gyakorlóküldetést teljesített, ahogyan azt Törökország állítja. A katonai repülés szakértője szerint a normál gyakorló repülés már önmagában kockázatos egy olyan ország határának közelében, amely éppen katonai erővel próbál leverni egy felkelést. Barrie szerint a repülőgép típusa felveti annak lehetőségét is, hogy nem egyszerű gyakorlatozásról volt szó.

„Törökország nem is olyan rég felszerelt néhány RF–4e-t nagy hatótávolságú kamerákkal és ezeken radart is el lehet helyezni. Ezekkel az eszközökkel földi csapatmozgásokról lehet képet alkotni" – jegyzi meg Douglas Barrie, aki szerint Szíria jóval kevésbé drasztikus módon is reagálhatott volna a légtérsértésre, például riaszthatta volna a saját légierejét, hogy elfogja a behatolót.