Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés Bercsényi László sírjánál

Szöveg: MHP Különleges Műveleti Szemlélőség | Fotó: a szemlélőség felvételei |  2021. június 22. 12:08

Hivatalos látogatás során - a Magyar Honvédség Parancsnoksága Különleges Műveleti Szemlélőség szervezésében - koszorút helyeztek el a közelmúltban gróf Bercsényi László marsall sírján a franciaországi Luzancy-ban.

Bersényi_megemlékezés (12)

A delegáció elhelyezte az emlékezés virágait az egykori gróf és felesége sírjánál, amely a régi családi birtokon lévő kápolna központi helyén található. Egyúttal megtekintették a jelenleg gyermekotthonként működő egykori Bercsényi kastélyt is, ahol a marsall élete utolsó éveit töltötte. A Luzancy Polgármesteri Hivatal helyiségében a sír látogatására felfektetett vendégkönyvben a delegáció „Bercsényis” múlttal rendelkező katonái köszönetüket fejezték ki Luzancy polgárainak a marsall emlékének fáradhatatlan ápolásáért.

Bersényi_megemlékezés (13)
Bersényi_megemlékezés (4)

Gróf Bercsényi László, Bercsényi Miklós fia a Rákóczi szabadságharc bukása után hagyta el Magyarországot. Franciaországba emigrált, Ráttky György huszárezredében szolgált. 1720-ban Rodostóban a francia katonai vezetés megbízásából magyar emigránsokból megszervezte és megalapította a nevét viselő huszárezredet. Katonai tehetsége elismeréséül 1758-ban elnyerte a Franciaország marsallja címet, a legmagasabb francia katonai rendfokozatot. A „Bercsényi-huszárok” ma is létező alakulata a francia földön, Tarbes városában található 1. Ejtőernyős Huszár Ezred (1. RHP), míg Magyarországon az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj jogutód szervezete az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár.

A francia és magyar „Bercsényisek” régi, évtizedes kötődésekkel és hagyományokkal rendelkeznek. A két alakulat kapcsolata az itthoni és a külföldi közös kiképzéseken és baráti találkozókon valósul meg. A különböző fegyvernemek képviselői a közös kijuttatási móddal, az ejtőernyőzéssel, valamint a hegyi kiképzéssel mélyítették el kölcsönös tiszteletüket egymás iránt. A 300. éve alapított huszárezred évfordulós, közelgő ünnepségére a francia testvéralakulat parancsnoka meghívó levelet küldött, amelyen egy tíz fős delegáció teszi majd tiszteletét az MHP HSZ (KM) és az MH 2. KRDD állományából.

Az alakulatok Bercsényi László nevét tiszteletben tartva a jövőben tovább ápolják az eddig elért történelmi hagyományokat.