Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titkos CIA-pénzek az afgán kormánytagoknak?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 28. 7:17

Az afganisztáni kormányzat számos tagját pénzeli titokban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) – írta pénteken a The Washington Post. Az amerikai napilap meg nem nevezett jelenlegi és volt washingtoni illetékesekre hivatkozva azt írja, hogy a titkos kifizetések sok esetben régóta működnek.

Ezek a pénzek arra szolgálnak, hogy CIA fenntartsa információs forrásait az afgán kormányban, illetve támogassa számos szövetségesét az elnöki palotában. Emellett erre azért is szükség van, mert az államfő egyrészt “nem árul el mindent", ráadásul úgy tűnik, hogy gyakorta nincs tudomása arról, mit tesznek saját kormányának a tagjai – mondta a lapnak egy volt CIA-illetékes.

Ezek a kifizetések – írja a The Washington Post – folytatódnak, jóllehet olyan aggályok merültek fel, hogy a CIA korrupt afgán hivatalnokokat támogat.

Paul Gimigliano CIA-szóvivő minderről azt mondta a lapnak, hogy az újságot informáló névtelen forrást “tudatlanság, rosszhiszeműség vezérli, vagy pedig mindkettő".

A The New York Times című lap arról számolt be pénteken internetes felületén, hogy a CIA éveken át pénzelte Karzai nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Mohammed Zia Szálehit, aki ellen vizsgálat folyik kenőpénzek elfogadása miatt. A lap szerint ezt washingtoni és kabuli illetékesek is megerősítették.

Szálehit júliusban vették őrizetbe, és Karzai közbenjárása után szabadon engedték. Egyes feltételezések szerint – írja a lap – a főtanácsadó CIA-kapcsolatai is szerepet játszottak elengedésében, de tisztviselők szerint inkább arról lehet szó, hogy a főtanácsadó tud a Karzai-kormányzaton belüli korrupciós ügyekről.

A The New York Times szerint Szálehi és a CIA kapcsolata jól tanúskodik az Afganisztán-politikát illető, Obama-kormányzaton belüli mély ellentmondásokról. Az amerikai illetékesek azt követelik Karzaitól, hogy gyökerestül irtsa ki a kormányát átható korrupciót, miközben olykor pont azokat az embereket támogatják Kabulban, akiket korrupcióval gyanúsítanak – írta a lap.