Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz éve őrzik a nemzet biztonságát

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. február 3. 15:03

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) megalakulásának 10. évfordulóján köszöntötte a szolgálat munkatársait dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 3-án, csütörtökön, Budapesten. A jubileumi ünnepségen jelen volt dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

10_eves_a_KNBSZ_20220203_03 copy

„Az állami vezetők és a Honvédelmi Minisztérium vezetői, valamint a katonai vezetés számára biztosított napi információk teszik azt lehetővé, hogy hatékonyan és eredményesen tudjunk dolgozni” – hangsúlyozta köszöntőjében a honvédelmi tárca vezetője. Benkő Tibor külön gratulált a két elődszervezet, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársainak, valamint kiemelte: az elmúlt évek eredményei bizonyítják, hogy a két szervezet egyesülésével létrejövő Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat működése sikeres és célkitűzéseit teljesítve garantálja a nemzet biztonságát.

Benkő Tibor elmondta: az elmúlt évtizedben számos olyan kihívás volt, amire a szolgálat hatékonyan tudott reagálni. „Az arab tavasz, az illegális migráció és a Brexit mellett, új kihívásokra is választ kellett adni. A hibrid hadviselés, valamint a kibertér műveleti feladatainak ellátása is fontos feladat volt a napi tevékenységek ellátása mellett. Köszönet azért a munkáért, amelyet önök végeztek az elmúlt években a tárca vezetéséért és a katonákért” – fogalmazott.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédséget a fejlődés útjára állító Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is sokat köszönhet a szolgálat elmúlt éves teljesítményének. A tárcavezető megköszönte a szolgálat főigazgatói posztját 2018-ig betöltő Kovács József altábornagynak – aki jelenleg a Miniszterelnöki Kormányiroda, Nemzeti Információs Államtitkárság államtitkára - és munkatársainak a fejlesztési program kialakítása során végzett munkát is. „A program kidolgozása és megalkotása is a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat szakembereivel közösen történt” – tette hozzá a honvédelmi tárca vezetője. Köszöntője zárásaként Benkő Tibor elmondta: a szolgálat áldozatos munkájának köszönhetően a katonák is eredményesen végezhetik munkájukat.

10_eves_a_KNBSZ_20220203_02 copy

Dr. Béres János altábornagy, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója összefoglalta a szervezet és elődjeinek történetét. A megalakulásának tízéves jubileumát ünneplő szervezet célkitűzését az altábornagy úgy fogalmazta meg, hogy a szolgálat a kor kihívásainak eleget téve, képes legyen elvégezni a nemzet katonai biztonságának védelmét. „Az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy képesek vagyunk hatékonyan és eredményesen dolgozni. Egy modern, szellemiségében is megújult szolgálat jöhetett létre, amely feladatait a művelet és a művelettámogató területen is stabilan, megbízhatóan hajtja végre” – hangsúlyozta a szervezet főigazgatója, hozzátéve: „őrállók vagyunk, akik elkötelezetten dolgoznak hazánk nemzetbiztonsága érdekében.”

10_eves_a_KNBSZ_20220203_05 copy

A tízéves jubileumi ünnepségen Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka emléktárgyak és oklevelek átadásával is köszönetet mondott a szolgálat munkatársainak.

Az ünnepi eseményen – mások mellett - jelen volt dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára, valamint a társszervek képviselői.