Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenketten szereztek képesítést a LEX felderítő drón kezelésére

Szöveg: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred | Fotó: Porcsin-Pallás Lilla főhadnagy |  2022. november 5. 9:59

Az utolsó két katona is sikeres vizsgát tett azok közül, akik idén kezdték meg a Skylark LEX pilóta nélküli felderítő rendszer típusképzését. Összesen tizenketten feleltek meg az összes próbatétel során, s zárták eredményesen a szóbeli, írásbeli, szimulátoros és gyakorlati vizsgát egyaránt.

2022.10.28. Felderítő Ezred LEX típusképzés_001

Ozsváth Sándor százados, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred tisztje elmondta: 15-20 százalékos a lemorzsolódás a drónkezelők képzése során. A Pilóta Nélküli Felderítő Repülő Század parancsnoka szerint általában a képzés közepénél derül ki, hogy valaki képes-e megállni a helyét ezen a szakterületen, ugyanis a szimulátoros résznél már térben és időben előre kell tudni gondolkodni, és itt hamar kiderül, ki hogyan tudja alkalmazni az elméletben tanultakat.

2022.10.28. Felderítő Ezred LEX típusképzés_005

A Skylark LEX pilóta nélküli felderítő rendszer kezelésére most jogosultságot szerzett katonák számára azonnal szakfeladatokat is delegálnak, így a határszolgálat vagy a missziós tevékenység során éles helyzetben tudják kamatoztatni tudásukat. A tervezéskor a század vezetése természetesen ügyel arra, hogy a fiatalok a már tapasztaltabb bajtársaikkal dolgozzanak együtt, így elősegítve a biztonságos tanulási folyamatot.

A LEX típusképzés során a katonák megtanulták biztonságosan üzemeltetni a rendszert nappal, jó időjárási viszonyok mellett. A következő lépésként meg kell ismerniük és készség szinten elsajátítaniuk az éjszakai repülést, a bonyolult időjárási körülmények melletti üzemeltetést, illetve a hegyi környezetben történő repülés alapjait is.