Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zártkörű búvárképzés nyíltvízi merüléssel

Szöveg: K. T. főhadnagy | Fotó: K. G. őrmester |  2022. november 5. 11:25

Zártrendszerű felkészítésen vettek részt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár különleges műveleti csoportjának búvárai védett, majd nyílt vízi körülmények között.

2022.11.04. zartkoru buvar 007

Az októberi képzés elméleti felkészüléssel kezdődött, amely során a LAR-VII típusú készülék rendeltetésével, működésével, összeszerelésével és ellenőrzésével ismerkedett az állomány. A technikai háttér megismerése után a búvárok gyakorlati foglalkozásokon, védett vízben kezdték meg a zárt rendszer alkalmazását. A képzés először az esetlegesen kialakuló vészhelyzetekre és a végrehajtható merülési technikákra összpontosított.

2022.11.04. zartkoru buvar 001

A jelöltek a kiképzők által összeállított, egyre nehezedő feladatok teljesítésével érték el a kívánt szintet, amely jelen esetben a biztonságos merülést és az önálló feladatvégrehajtást jelentette. A gyakorlati feladatok között szerepelt a felszerelés le- és felvétele víz alatt, víz alatti akadálypálya, a vízfelszínt rövid időre megtörő felderítési és orientációs technikák, társlélegeztetés, önmentés végrehajtása. Az oktatók minden egyes mozzanatot figyelemmel követtek a víz alól és a vízfelszínről is, hogy a jelöltek folyamatosan biztosítva legyenek, valamint a folyamatos értékelés módszerével történt a minősítés. Miután a kiképzők megbizonyosodtak arról, hogy az állomány képes védett vízi körülmények között a kijelölt feladatok végrehajtására, megadták a lehetőséget a nyílt vízi merülésekre is, ahol további kihívások vártak az állományra.

A képzés végén a búvárokat páronként tették ki a holt-tiszai, előre kijelölt merülési pontokon, ahonnan a tanult technikák alkalmazásával rejtetten kellett megközelíteniük a kijelölt partszakaszokat. A gyakorlati feladatok után írásbeli és szóbeli vizsgákkal zárult a képzés. A sikeresen vizsgázók újabb kijuttatási technikával gazdagodva térhettek vissza csoportjaikhoz.