Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenötödik évforduló

Szöveg: Kresz Fruzsina | Fotó: Bankó József |  2022. június 25. 8:55

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) június 24-én, a Petőfi laktanyában.

MH_BHD (2)

A dandár alapításának évfordulója Mária Terézia magyar királynővé koronázásához kapcsolódik. Évről évre, ezen a napon koszorúzással emlékeznek az uralkodónőre, és elsősorban az alakulat névadójára, vitéz uzsoki báró Szurmay Sándorra, arra a magasra ívelő katonai pályát bejárt hadvezérre, akinek nevét büszkén viseli a Budapest Helyőrség Dandár.

A díszkertben M. Tóth György író, újságíró, a Katonabáró című könyv szerzője beszédében hangsúlyozta: „önök katonaelődeikhez méltó módon írták és írják a hadtörténet mai köteteinek hazaszeretetről, honvédelemről szóló fejezeteit.”

MH_BHD (4)

Koszorút helyezett el az alakulat egykori parancsnokainak nevében dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója. A Szurmay család nevében a rendezvényen megjelent Kovács Balázs, az MH BHD személyi állományának nevében pedig Mudra József ezredes, parancsnok, Vadászi Norbert ezredes, parancsnokhelyettes és Csipszer Tibor alezredes, törzsfőnök-helyettes.

Ezt követően a rendezvény állománygyűléssel folytatódott, ahol Mudra ezredes, MH BHD parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: „törekednünk kell a folyamatos önképzésre, hiszen ez a siker egyik záloga.” Befejezésképpen köszönetét fejezte ki az elvégzett munkáért, a maximális helytállásért és a példamutató szerepvállalásért.

MH_BHD (8)

A számos elismerés és előléptetés mellett átadták a 2016 óta hagyománynak számító Szurmay-gyűrű arany változatát is. Egy bizottság – a beérkezett jelölések alapján – titkos szavazással – dönti el, hogy ki érdemli ezt a kitüntetést. Idén Pristyák János ezredes, az MH Híradó Informatikai Rendszerfőközpont parancsnoka részesült ebben a megtiszteltetésben.

Az ünnepség a Vintage Dolls zenekar szórakoztató műsorával zárult.