Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizedszer nyílt meg az Emlékparki Nyár

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Rácz Tünde |  2022. június 25. 8:16

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a pákozdi Katonai Emlékparkban az Emlékparki Nyár elnevezésű programsorozatot. A június 24-én megrendezett ünnepélyes megnyitón részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Simon László, a Fejér megyei Kormányhivatal elnöke, kormánymegbízott és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

Pákozd (5)

„Én tanítottam őket angolul, ők tanítottak engem katonául” – emlékezett vissza megnyitóbeszédében Vargha Tamás a Magyar Honvédséggel a mai napig fennálló, erős kapcsolatának első időszakára. Mint hangsúlyozta, ebből a tudásból meríthetett a Honvédelmi Minisztérium államtitkáraként. „Pákozd nagyon fontos helyszíne hazánknak, hiszen itt található az egyetlen olyan emlékhely, a Katonai Emlékpark, ami katonai nemzeti emlékhelyként működik. S nem csupán magára a pákozdi csatára emlékeztet. Ha körbenézünk, történelmünk más eseményeire, így az első és a második világháborúra, illetve az 1956-os forradalomra vagy éppen a magyar tűzszerészek és a békefenntartó katonák munkájára is emlékezhetünk” – mondta az államtitkár, majd hozzátette: „ami itt körbevesz minket, az maga a magyar katonai örökség, amelyre, mint erős alapra szeretnénk a jövendő erős Magyar Honvédségét felépíteni.”

Pákozd (8)

„A hagyomány nem a hamu őrzését, hanem a láng továbbadását jelenti” – emelte ki a rendezvény fővédnöke, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. „Pákozd szakrális hely, amit a történelem viharai hol felemeltek, mások pedig azon dolgoztak, hogy elfelejtsük. Nem sikerült nekik, hiszen ez a hely ma is a Magyar Honvédség egyik legjelentősebb szakrális helye. Valahol itt kezdődött az a Magyar Honvédség, amire a katonák és jómagam is rendkívül büszkék lehetünk. De mi azt szeretnénk, hogy minden magyar ember büszke legyen a múltunkra. S ez a hely, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör és elnöke, dr. Görög István nyugállományú ezredes segítségével mindent megtesz ennek érdekében. A katonák mellett a társadalom többi részét, a jövő generációját is ide kell csábítani és elérni azt, hogy ők is megismerjék és megértsék honvédségünk történelmét” – hangsúlyozta az altábornagy.

Pákozd (12)

A megnyitóbeszédeket követően a Honvéd Együttes Férfikara és Major András őrnagy vezényletével a Kaposvár Helyőrségi Zenekar ünnepi koncertje szórakoztatta a vendégeket. Végül megnyitották a „Színes ceruzák varázsa – Gyermekrajzokon megelevenített hadtörténelem” címet viselő kiállítást, ami az elmúlt tíz esztendő egész Kárpát-medencét felölelő hadtörténelmi gyermekrajz pályázatok legszebb alkotásait mutatja be a látogatóknak.