Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több katonát küld Kanada

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 27. 12:13

A kanadai kormány nyolc korszerűsített támadó helikoptert és további 250 katonát vezényel Afganisztánba a jövő év elején, hogy támogassa az ázsiai országban folyó katonai műveleteit.

Peter MacKay kanadai védelmi miniszter szerdán közölte, hogy nyolc darab CH-146 Griffon típusú helikoptert küldenek Afganisztánba. A nagy kaliberű golyószórókkal felszerelt Griffonok feladata az lesz, hogy légi kíséretet biztosítsanak a CH-147 D Chinook típusú teherszállító helikoptereknek.

Ezek a helikopterek, a Heron robotrepülőgépekkel kiegészülve, képezik a kanadai kontingens légi szárnyát, és bevetésük lehetővé teszi a rajtaütésekkel, taposóaknákkal és házilagos robbanószerkezetekkel kapcsolatos kockázatok csökkentését – mutatott rá a védelmi minisztérium.

Az új helikopterekkel 250 fős erősítést vezényelnek át a jelenleg mintegy 2500 katonát számláló kanadai egységhez, amelynek jelentős része a dél-afganisztáni Kandahár tartományban állomásozik. Az afganisztáni bevetés kezdete, 2002 óta a kanadai hadsereg 87 katonáját vesztette el, többségüket út mentén elrejtett pokolgépek robbanása ölte meg.