Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 4600 diák vesz részt a Honvéd Kadét Programban

Szöveg: Szűcs László | Fotó: Szováthy Kinga és archív |  2021. november 4. 13:35

Az augusztus végén, Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumának több, tizedik évfolyamos honvéd kadétja is részt vett. Kiemelkedő helytállásukat megköszönve adott át számukra elismeréseket dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka november 4-én, csütörtökön délelőtt, az intézményben.

20211104-MHPK-kiskunhalas másolata

De kik is azok a honvéd kadétok? Azok a diákok, akik a Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolákban tanulnak és önként - szülői hozzájárulással - csatlakoztak a programhoz. A fiatalok saját döntésük alapján vesznek részt a rendezvényeken, programokon, részesülnek különböző képzésekben. Ugyanakkor azokból hátrányok nélkül léphetnek ki, továbbá nincs kötelezettségük a tanulmányaikat követően katonai szolgálati viszony létesítésére. A honvédelmi nevelés tehát nem jelent katonai toborzást és főleg nem kiképzést.

Infografika_HKP_keretes

A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újra értelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját, a KatonaSulit.

A program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, a középiskolákban megvalósított emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz.

A programban azok a középiskolák vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egyik, számukra kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus továbbképzési programban, valamint mentorálási segítségben részesülnek.

A programnak jelenleg az ország 70 településén 95 partneriskolája van, és a 2021/2022-es tanévben már 4618 diák vesz részt a képzésben.

A Honvéd Kadét Program – a tanulók különböző intenzitású érdeklődésének megfelelően – három szinten valósul meg a középiskolákban. Az első szinten található partneriskolák azt vállalják, hogy tanítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat, valamint e tárgyból felkészítik a kadétokat az érettségire, illetve honvédelmi jellegű szabadidős foglalkozásokat szerveznek.

Ez az úgynevezett honvéd kadét közismereti képzés, mely gimnáziumokban és technikumokban egyaránt megvalósítható.

A Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó középiskolák ezen a szinten kezdik el az emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenységüket. A mai napig 80 középiskolában érhető el a képzés.

A program második szintje, az úgynevezett honvéd kadét szakképzés azokban a technikumokban valósul meg, amelyek erre engedélyt kaptak a honvédelmi minisztertől. Azok az iskolák kérelmezhetik a második szintre lépést, amelyek legalább három éve csatlakoztak a Honvéd Kadét Programhoz, sikeresen működtetik annak első szintjét, és a honvéd kadét szakma oktatását tűzték ki célul.

A honvéd kadét szakmán belül a tanulók gépjármű mechatronikai technikus, az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, az infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus, az elektronikai technikus, a környezetvédelmi technikus vagy a logisztikai technikus képzést választhatják. A 2021/2022-es tanévben tizenhárom technikumban érhető el a program második szintje.

HKP 01

A Honvéd Kadét Program harmadik szintjén a Honvédelmi Minisztérium fenntartói irányításában működő intézményeket találjuk. Ezen a szinten a tanórai és honvédelmi jellegű szabadidős foglalkozások rendszerét egyedi, kötelező bentlakásos formában működő honvéd kollégiumi program egészíti ki. A bentlakásos képzésnek és a kollégium katonapedagógusainak köszönhetően itt valósulnak meg intenzíven a honvédelmi nevelés és honvédségi pályára irányítás céljai. Az érdeklődő fiatalok számára jelenleg a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium biztosítja a program ezen szintjén a részvételt. Ugyanakkor a Honvédelmi Minisztérium tervei szerint 2030-ig mintegy tíz honvéd középiskola és kollégium kezdi meg működését Magyarországon.

HKP 02

Infografika: Hovári Éva