Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint 75 éve szunnyadó robbanótestek kerültek elő

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy, Visnyei Bence tartalékos főhadnagy | Fotó: Pozderka Attila zászlós |  2022. március 27. 10:43

Veszélyes, világháborús emlékekre bukkantak munkások, akik vízvezetékrendszer kialakításán dolgoztak a Komárom-Ács közötti erdős területen. A több mint 75 éve szunnyadó robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget.

Robbanótestek (2)

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred helyszínre érkező tűzszerész járőrparancsnoka több napon keresztül folytatott műszeres keresést, és egymás után emelte ki a beosztott állomány közreműködésével a különböző állapotú robbanótesteket, melyek össztömege elérte a 250 kilogrammot. Végül 23 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, 4 darab 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre.

Robbanótestek (3)

Az esettel kapcsolatosan fontos megemlíteni, hogy átlagosan évi 2000 rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben. Fontos, hogy ha bárki robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, akkor azonnal értesíteni kell a rendőrséget, hogy az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái minél hamarabb meg tudják kezdeni az érintett terület mentesítését. Nem szabad ezeket az eszközöket megpiszkálni vagy megbolygatni, a földben vagy élővizeinkben szunnyadó robbanóeszközöknek ugyanis nincs szavatossági idejük, sőt: az 1945 óta eltelt évtizedek során még veszélyesebbé is válhattak, mint legyártásuk vagy alkalmazásuk idején!

Címkéktűzszerész