Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint két tucat lázadót öltek meg Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 13:34

Az afganisztáni koalíciós erők egy késő esti rajtaütésben megöltek 26 tálib lázadót és az al-Kaidához tartozó terroristát az ország északi részén elterülő Kunduz tartomány egyik falujában – közölte csütörtökön a tartományi rendőrfőkapitány. Lal Mohammad Ahmadzai elmondta, hogy az afgán csapatok műveletét amerikai különleges erők támogatták.

A szóvivő szerint a halottak között sok külföldi is van, nemzetiségüket azonban nem tudta megmondani. Közölte viszont, hogy fogságba ejtettek egy tálib parancsnokot, Dín Mohammad mollát.

Korábban a tartomány rendőrfőnöke, Abdul-Razak Jakubi arról számolt be, hogy a nemzetközi egységek által támogatott afgán biztonsági erők a hadművelet során találtak négy robbanómellényt és több lőfegyvert Gur Tupa faluban, amely a tartományi főváros mellett fekszik. A rendőrfőnök 26 tálib haláláról tett említést. A tálibok egyelőre nem fűztek megjegyzést a hadművelethez, amely a helybeliek szerint több órán át tartott.

Szerda éjszaka a délkeleti Gazni tartomány Karabag körzetében afgán és NATO vezetésű csapatok támadást indítottak tálib felkelők ellen – közölte Hajalbaz Sirzai tartományi rendőrfőnök, hozzáfűzve, hogy 14 tálib esett el, és nyolc másik megsebesült.

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő megerősítette az összecsapásról szóló hírt, de – ismeretlen helyről telefonálva – arról tájékoztatta a médiát, hogy az akcióban civilek haltak meg.