Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint ötszáz nőt erőszakoltak meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 8. 8:52

Kongói és ruandai lázadók több mint ötszáz nőt erőszakoltak meg július vége és augusztus első fele között a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, több mint kétszer annyit, mint ahány esetről korábban tudtak – jelentette kedden az ENSZ.

A kormány ellen harcoló Mai Mai kongói milícia és a hutukból álló Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért (FDLR) fegyveresei július 30-a és augusztus 3-a között megszállva tartották Luvungi várost. Lakóinak házait kifosztották, s a településen és környékén erőszakolták meg azt a mintegy 240 nőt, akiről az ENSZ két héttel ezelőtt tudomást szerzett.

Azóta kiderült, hogy az országnak ugyanazon a részén, de egy másik településen is történt legalább 267 eset – közölte kedden a Biztonsági Tanácsban Atul Khare, a főtitkár békefenntartásért felelős helyettese.

Elismerte, hogy a világszervezet részben felelős ezekért a bűncselekményekért, mert nem tett meg minden tőle telhetőt a civilek védelmére. „Miközben az első számú felelősség a polgári lakosok megvédésében az államé, a nemzeti hadseregé és a rendőrségé, egyértelmű, hogy mulasztásunk van. Nem a megfelelő módon cselekedtünk, aminek az lett az eredménye, hogy brutálisan bántak a térség falvainak lakosságával" – mondta.

Bejelentette, hogy a békefenntartók ezután sűrűbben járőröznek és ellenőriznek a térségben.

A közép-afrikai ország fegyveres csoportok dúlta keleti részén gyakoriak az ilyen esetek. A számuk pontosan nem állapítható meg, mert csak egy részüket jelentik, de egy összesítés szerint Dél-Kivu tartományban csupán a múlt év első kilenc hónapjában 5400 nőn tettek erőszakot.

Az ENSZ korábban békefenntartókat küldött a keleti országrészbe, de 1700 katonát az utóbbi hónapokban már visszavont, mivel a kongói kormány küldetésük jövő évi befejezését kérte.