Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz újonc Szolnokon

Szöveg: Géczi Sándor zls./honvedelem.hu |  2009. július 8. 9:01

Száztíz fiatal jelent meg a bevonultató és fogadóbizottság előtt a szolnoki Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázis művelődési otthonának nagytermében. A kötelező regisztrációt és adategyeztetést követően Szolnok helyőrség parancsnoka, Lamos Imre dandártábornok személyesen üdvözölte a 86 településről beérkezett szerződéses katonajelöltet.

Az elöljáró sok, de nem teljesíthetetlen feladatot, emberpróbáló ám ugyanakkor élményekkel teli három hónapon át tartó kiképzést ígért az angyalbőrbe vágyók számára.

A statisztikák tükrében június végére 106 kiképzendő, köztük hat nő vette az akadályokat. Amennyiben az alapkiképzés végére tervezett záróvizsgát sikeresen teljesítik az újoncok, akkor szeptembertől országszerte 18 különböző alakulat és katonai szervezet kapja meg a szolnoki helyőrségben nagy alapossággal felkészített szerződéses katonákat.

A 12 kiképzési hét, összesen 63 kiképzési nap mindegyike szerint öt óra harminc perckor veszi kezdetét. A reggeli torna elengedhetetlen része a mindennapi újoncéletnek. A katonáknak jó fizikai állóképességre és alapos általános katonai ismeretekre is szükségük lesz, hiszen a jövőben hazai és nemzetközi környezetben, külföldi missziókban kell, hogy alkalmazzák megszerzett tudásukat.

1595889037
 

A négy szolnoki alakulatból kiválasztott alapkiképzők szerint az újoncok motivációját nagyban segíti, hogy egy nyüzsgő, élettel teli, több alakulatot magában foglaló bázison képezik ki őket. A foglalkozásokra vonulások, testnevelési gyakorlatok végzése közben harci és szállító helikopterek dübörgése tölti meg a levegőt, a lőtér felől az MH 34. Különleges Műveleti Zászlóalj fegyverei ropognak, mellettük pedig teljes harcászati felszerelésben az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj elázott, a holt-tiszai vízi kiképzésből érkező katonái haladnak el.

Egyszóval a frissen bevonultak már most láthatják a valódi csapatéletet. Talán ezért is, és kiképzőik példamutató teljesítménye láttán írták anonim értékeléseikben, hogy habár nem könnyen szoktak bele a kemény, szellemi és fizikai terheléssel járó mindennapokba, a kiképzés végére rajparancsnokaikhoz szeretnének hasonlítani kitartásban, elhivatottságban, és szakmai felkészültségben egyaránt.

A kiképzők és foglalkozásvezetők, legyenek szerződéses legénységi állományúak, tiszthelyettesek vagy tisztek, nem mulasztják el bemutatni saját eddigi katonai pályafutásukat, ezzel erősítve az újoncokban, hogy egyetlen verítékcsepp sem hiábavaló.

1595889038
 

A bevonulók a második heti alaki foglalkozások elején még nehéznek ítélt alaki fogásokat mára egyénileg és kötelékben is kellő pontossággal képesek alkalmazni. Lassan elsajátítják a katonai-szakmai nyelvezetet is, a néhány hete még ismeretlen fogalmakat, mint: mint a szakasz oszlopvonal, a harcérintkezés, vagy a tartozéktok.

A kiképzés alapvető feltétele volt az a gondos előkészítés, melyből tanácsokkal, szakmai támogatással vette ki részét az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési részlege, az MH Központi Kiképző Bázis állománya, és nem utolsósorban az MH 25. Klapka György Lövészdandár alapkiképző századának törzs és kiképző állománya.

A Szolnok helyőrségben szolgáló, jelenleg alapkiképzést végrehajtó, felkészült kiképző állomány azon munkálkodik, hogy jól kiképzett, feladatát ismerő, a honvédelem iránt elhivatott katonát képezzen a Magyar Honvédségnek, hogy tovább öregbítsék a magyar katona jó hírét itthon és hadműveleti területen egyaránt.