Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több települést lerohant a szíriai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 7. 15:51

A szíriai hadsereg alakulatai lerohantak több falut október 6-án, csütörtökön az ország északnyugati részén, nem messze a szíriai-török határtól – közölték emberjogi aktivisták. A katonai műveletek Dzsabal-az-Závíja térségére összpontosulnak, ahol a szíriai hadseregből megszökött katonák aktívak és csatlakoztak a kormányellenes tüntetőkhöz.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni székhelyű szervezet úgy értesült, hogy a reguláris erők a szíriai szabad hadsereg név alatt egyesült dezertőrökkel csaptak össze, s a harcokban hét katona és öt dezertőr, illetve civil életét vesztette.

A biztonsági erők házkutatásokat tartottak Szíria keleti részén, Deir-ez-Zór térségében és Abu Kamál városban, s őrizetbe vettek 29 embert csütörtökön.

A dél-szíriai Deraa kormányzóságban, Dael városban kormányellenes tüntetéssé alakult át egy 17 éves fiú temetése. A szeptember 25-én megsebesült fiú szerdán halt meg, s végső búcsúztatására tizenötezren gyűltek össze. A tömeg a rendszer megdöntésére felszólító jelszavakat skandált, valamint a Szíriát elítélő BT-határozat elfogadását megakadályozó orosz és kínai vétót kárhoztatta.

Az ENSZ legfrissebb statisztikája szerint több mint 2900 embert öltek meg Szíriában a zavargásokban a kormányellenes tüntetések kirobbanása óta eltelt hét hónap alatt. Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője csütörtökön közölte, hogy az adatokat megbízható szíriai és külföldi forrásokra alapozták. Minden halott nevét ellenőrizték és megerősítették, és az áldozatok között valószínűleg szerepelnek a biztonsági erők egyes tagjai is. Colville hozzátett, hogy a halottak száma magasabb lehet, mivel az eltűntté nyilvánított személyek sokkal többen vannak.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában éppen pénteken kerül napirendre az alapvető emberi jogok szíriai helyzetéről készített jelentés, amelyet minden ENSZ-tagállamról elkészítenek négy évente. Ennek kapcsán Philippe Dam, a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet genfi irodájának munkatársa felszólította a nemzetek közösségét, hogy ítélje el az emberi jogok súlyos, kiterjedt és rendszeressé vált megsértéseit, amelyek a tiltakozó mozgalmak elfojtását és megtorlását kísérik.

A szíriai demokráciapárti aktivisták a Facebook honlapján az ellenzéket egységfrontba tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács támogatására buzdítottak, s péntekre “A Szíriai Nemzeti Tanács a képviselőnk, az enyém, a tied és minden szíriaié" jelszóval hirdettek meg rendszerellenes tüntetéseket. Rijád Türk, az ellenzék egyik legismertebb alakja a You Tube portálra feltett videón támogatásáról biztosította az Isztambulban vasárnap megalakított tanácsot, s leszögezte, hogy nem tesznek engedményeket “a despota rezsim megdöntésének" célját illetően, Bassár el-Aszad elnök hatalomból való távozása nem lehet tárgyalások témája.

CímkékENSZjog