Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többet ésszel - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. augusztus 12. 11:26

Háromhetes felkészítés keretében tartották meg a Magyar Honvédség első IED Military Search elnevezésű alaptanfolyamát, amelynek résztvevői az improvizált robbanószerkezetek keresési-kutatási technikáit sajátíthatták el. Az MH Altiszti Akadémia szakembergárdája a tananyagot számos saját, hadszíntéri körülmények között szerzett tapasztalattal is kiegészítette az oktatás során.

MH_2022_8

Csak semmi hirtelen mozdulat! – gyakorta hangzik el háborús filmekben ez a jól ismert intelem, amikor a szereplők váratlanul robbanóeszközökkel vagy pokolgépekkel találják szembe magukat. A mondat valódi súlyát azok a katonák is megtapasztalhatták, akik az elmúlt hetekben teljesítették a Magyar Honvédség első, improvizált robbanószerkezetek keresési-kutatási technikáit magában foglaló alaptanfolyamának követelményeit. A felkészítés számos érdekessége közül kiemelendő, hogy a kurzust a kiképzőállomány ötlete és elgondolásai alapján, az MH Altiszti Akadémia vezetésének támogatásával szervezték meg.

Bár a tanfolyam egyes elemei már eddig is részét képezték a katonák felkészítésének, ilyen szinten összefogva és tematizálva most először oktatták az improvizált robbanóeszközök elleni teendőket, például a kijelölt területen elrejtett robbanótestek módszeres felkutatását, illetve azok helyének pontos megjelölését. Amint azt Szabó Tamás hadnagy, az MH Altiszti Akadémia Nemzetközi Kiképző Alosztályának kiképzőtisztje is hangsúlyozta, ebben a folyamatban a magasabb szintű átvizsgálás módszereit kellett elsajátítaniuk a résztvevőknek. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az adott területet centiről-centire átkutatták, nem sajnálva időt és energiát arra sem, hogy például egy épületen belül akár a bútorokat, szőnyegeket, berendezési tárgyakat elmozdítsák a helyéről rejtett robbanóeszközök után kutatva. A talált és megjelölt eszközök hatástalanítása pedig már a kiérkező tűzszerészekre vár…

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában!