Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többet kaptak, mint amit vártak

Szöveg: Csák Tímea ka. |  2010. január 26. 10:59

Sikeresen befejeződött a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségében zajló három hónapos alapkiképzés. Az újoncok kibocsátó ünnepsége az elmúlt héten volt a Zrínyi Miklós Laktanyában: akik elég elszántak és motiváltak voltak, leckét kaptak tiszteletből, fegyelmezettségből és legfőképp kitartásból.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, az elmúlt két évben a Magyar Honvédség létszámhiánnyal küzdött, ám fokozatosan emelkedni kezdett a jelentkezők létszáma. Mivel a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis nem bírta kapacitással, így Tatán és Szolnokon, majd Hódmezővásárhelyen szerveztek 3 hónapos alapkiképzést annak érdekében, hogy minél több katonát be tudjanak vonultatni. Mint az a tábornok úr tájékoztatójából kiderült, Vásárhelyen több mint 10 éve nem volt alapkiképzés, így a feladat egyaránt kihívást jelentett, mid az újoncok, mind a kiképzők részére. A 12 hét alatt honvédeket képeztek a civil társadalom bevonuló tagjaiból. Olyan fiatal lányokból és fiúkból, akik sosem voltak sorkatonák. Az eltelt idő alatt részt vettek fizikai felkészítésen, valamint megtanulták mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyeket valamennyi katonának tudnia kell. Míg 2009. októberében 136 fő kezdte meg az alapkiképzést, addig a januári záróvizsgát már csak 113-an teljesítették.

Az ő ünnepélyes kibocsátó ünnepségük az elmúlt héten volt, amelyen Böröndi Gábor kiemelkedő vizsgaeredményéért elismerésben részesített 14 főt.
A parancsnok úr szót ejtett arról is, hogy az újonc honvédekből kb. 70 fő kerül a MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz. Õk a jövőben Debrecenben, Hajdúhadházán és Hódmezővásárhelyen fognak dolgozni, valamint sokan közülük részt vesznek a „2010 Bevetési Irány" gyakorlaton is. Ezeken túl pedig akiket kiválasztanak és elég motiváltak lesznek, 2011-ben béketámogató műveletben KFOR-ban és Afganisztánban fognak szolgálatot teljesíteni.

S hogy mit is gondolnak az újoncok az elmúlt időszakról? Mivel akkor még nem tudták, hogy mi vár rájuk, valamennyien a biztos munkahely és megélhetés reményében választották a Magyar Honvédséget. Ám most, miután túl vannak a három hónapon, úgy gondolják: többet kaptak, mint amit vártak. Akik elég elszántak és motiváltak voltak, a kötelező ismeretek mellett megtanulták az egymás és kiképzőjük iránti tiszteletet, a fegyelmezettséget és legfőképp a kitartást.

1595896210
 

Fotó: Bajkán Gabriella tőrm.