Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„AKARATERÕ 2010”

Szöveg: Terenyi Krisztina szds.,Nagy László zls.<br /> |  2010. január 26. 11:32

Január van, így nem meglepő a hideg, az előrejelzés is havat ígér. Örülnek a szolnoki MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kiképzői a szép fehér tájnak, nem így a katonák, akiknek az elmúlt 3 hétben kellett tanúbizonyságot tenni testi, lelki kitartásukról, eltökéltségükről.

Folytatódik a hagyomány az idén 5 éves Különleges Műveleti Zászlóaljnál. Immár 5. éve a katonák csak „Pitbull"-ként emlegetik ezt a 2-3 hetet, amelyre még évek múltán is emlékeznek mindazok, akik végigcsinálták. Akik ezt teljesítik méltán büszkék magukra. A kiképzés célja többek között a februárban induló Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyamra való felkészítés, valamint, hogy felmérjék a katonák fizikális erejét, ami magába foglalja az 5 és 12 km-es futást, kötélmászást, úszást, akadálypályát, menetet teljes felszerelésben és más erőgyakorlatokat. Katonáink többek között „mély barátságot" kötöttek néhány farönkkel és megismerhettek néhány közelharc technikát is.

A különleges műveleti képességfejlesztés alapvetően három szinten kerül végrehajtásra, amely magába foglalja az alap, az emelt és a teljes műveleti készenléti szintet. A különleges műveleti felkészítés harcászati szinten a harcoló, a harcbiztosító, a logisztikai támogató rendszer, valamint a vezetési és irányítási részterületeken, honi és nemzetközi kiképzési foglalkozásokon, kiképzési eseményeken kerül végrehajtásra.
Alap szintű műveleti készenlétről beszélünk, ha az adott különleges műveleti katona sikeresen teljesítette a kiválasztás, valamint a különleges műveleti alaptanfolyam követelményeit, amely alap harcászat kiképzés (különleges műveletek alapjai), szakkiképzés, alap lőkiképzés, nagy távolságú tájékozódási gyakorlat, fizikai felkészítés, valamint alap szintű katonai közelharc felkészítésekből áll.

 

Az első Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam lebonyolítására a jövő hónaptól kerül sor Szolnokon, a Béketámogató Kiképző Központban, melyen a Különleges Műveleti Zászlóalj katonái is részt vesznek majd. Az alap műveleti készenlétet elért katonák különleges műveleti misszióban a megfelelő célfelkészítés után alkalmazhatóak.

De térjünk vissza a Különleges Műveleti Alaptanfolyamot megelőző három hetes felkészítésre. Az első három napon bőven volt idejük a katonáknak a felszerelésük helytakarékos ki- és bepakolására hátizsákjukba, és az idő folyamán megjavítani a kívánt normaidőt, ezzel „kedveskedve" kiképzőiknek. Ezzel egyidejűleg elsajátították a tereptan elméleti fortélyait is. Sűrű és fárasztó a program, de a kiképzők vigasztaló szava enyhíti a fájdalmat……. Már csak egyet kell aludni, és vége….mondták viccesen…..de ekkor még 2 hét volt hátra, és így már nem hangzott olyan viccesen. A felmérés részét képezi, hogy a résztvevő állomány folyamatos bizonytalanságban van azt illetően, mi következik és meddig is tart az erőpróba. Nem mintha számitana, ha tudnák, hiszen utolsó erőtartalékaikat is felélték már, csak az akaratuk erejére számithatnak.

 

A fizikális felmérést a tereptan gyakorlati része követte, ami 4-5 nap volt, teljesítménytől, sikertől és eredménytől függően. Ez naponta kb. 15 km-t, majd egy 12 órás vizsgafeladatot jelentett. Az első azimut menet az első időszakban még 2-3 fős csoportokban zajlott, ezt követően azonban már egyénileg került végrehajtásra mind nappal, mind éjszaka.

Ez után az un. "team-week", azaz a csoport-hét időszaka következett, ahol már csoportokká szerveződve mutathatták be kreativitásukat a „harcosok". Mókás gyakorlatok a farönk, az olajos hordó, gumi külső használatával, és igaz, ami igaz, a végrehajtó állomány megismerte teljesítőképességének határait, és sokat fejlődött önismeretük is.

A kiképzést 45 km-es menet zárta az ekkorra már igencsak elcsigázott és megfogyatkozott társaságnak. Természetesen 40 kg-os hátizsákjuk sem teherautón érkezett vissza Szolnokra, de a kiképzők „kedves mosolya" itt is segített mozgósítani az utolsó tartalék energiát.

Már vége. Péntek éjszaka megérkezett az utolsó „harcos" is….Néhányan még a dohányzásról is leszoktak közben. Ez aztán az igazi AKARATERÕ..!!!!!

Fotó: Hegyesi Krisztián törzsőrmester