Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti parancsokságok találkozója Székesfehérváron

Szöveg: Földházi Enikő százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. július 2. 12:40

Négynapos látogatásra érkezett Magyarországra a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest Parancsnokság (HQ MNC NE) delegációja. Az Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy, parancsnokhelyettes vezette delegáció június 30-án a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságon (HQ MND-C) is látogatást tett.

2021_06_30 MNC-NE delegation visit (1)

A két katonai szervezet között a kapcsolatfelvétel már 2019-ban megtörtént, így a jelenlegi látogatás célja a szakmai tapasztalatcsere és a további együttműködés lehetőségének tanulmányozása volt. Ugyanis az HQ MND-C - mint 2020-ban létrehozott, hadosztály szintű, telepíthető, nemzetközi katonai szervezet - elsődleges feladataként kezeli a közép-európai térség biztonságának, stabilitásnak megőrzését, hasonlóan a lengyelországi Szczecinben települő HQ MNC NE-hez, mely a NATO északkeleti szárnyának biztonságáért felel.

2021_06_30 MNC-NE delegation visit (10)

A program során a látogatókat Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) parancsnoka kísérte, az Északkeleti Többnemzeti Hadtest Parancsnokság ugyanis közvetlen elöljáró szervezete hat NFIU-nak, köztük a Székesfehérváron működő NFIU HUN-nak.