Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toborzó véradások

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei, 101. FITZ, 14. HTI |  2022. május 21. 10:47

A honvédelem napjához kapcsolódó önkéntes véradást szerveztek május 19-én Kecskeméten és 20-án Békéscsabán az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun és Békés megyei toborzó irodáinak munkatársai. A reméltnél lényegesen nagyobb eredményességgel zárult „toborzó véradás” lebonyolítását az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái is segítették.

xIMG_5949

Az „önkéntes véradás az önkéntes szolgálatot vállalt katonák részére” – gondolat jegyében meghirdetett esemény Kecskeméten és Békéscsabán is a vártnál eredményesebben zárult. A területvédelmi és műveleti tartalékos katonákkal együtt ugyanis a toborzó irodák munkatársai, Kecskeméten az MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet dolgozói, Békéscsabán pedig a fürjesi 1. Gerinc Radar Mérőponton szolgálók, de még kadétok is éltek a lehetőséggel. Valamint mindkét városban, a honvédséghez nem kötődő személyek is jelentkeztek véradónak.

Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője elmondta: a szervezést és a lebonyolítást a 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj katonái segítették. A hetvenkilencszeres véradó őrnagy által „toborzó véradásnak” nevezett esemény pedig valóban segítette a toborzást. Egyik kollégája, Magyar Vilmos szerződéses őrvezető ugyanis öccsével, az érettségi vizsgák követelményeit rövidesen teljesítő, a katonai pálya iránt régóta érdeklődő Oliverrel együtt érkezett. A véradás pedig kiváló alkalom volt részére az önkéntes műveleti tartalékos szerződés aláírására. Mindketten most adtak először vért, ebből az alkalomból Hári László alezredes, a szegedi MH KIKNYP 5. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka is gratulált a fiatalembereknek.

yDSC_0161 BÉKÉSCSABA

Hatvani Klaudia honvédelmi alkalmazottat pedig a Kecskeméti Területi Vérellátó és a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete munkatársai üdvözölték az első véradása alkalmából. Megköszönve, hogy egyike volt annak a huszonhat önkéntesnek, akik három óra alatt 11,7 liter vérrel járultak hozzá a rászorulók gyógyításához.

Békéscsabán a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj (101. FITZ) és a Szeretlek Békéscsaba Egyesület tagjai a városban két helyszínen fogadták – a már hagyományosnak tekinthető – önkéntes véradó napjukra érkezőket. A rendezvényekre toborzó pontok is kitelepültek. A katonai életpálya iránt érdeklődőket a 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (14. HTI) munkatársai tájékoztatták az önkéntes területvédelmi és műveleti tartalékos, a szerződéses-, valamint a hivatásos katonai szolgálat vállalásának lehetőségeiről.

Az elmúlt év hasonló békéscsabai rendezvényeinek eredményeként 126 véradó 56,7 liter vérrel, közel négyszáz ember életének a megmentéséhez járult hozzá. Az idei, a honvédelem napjához kapcsolódó véradás két helyszínén pedig összesen 131 személy 58,9 liter vérrel támogatta az életmentő egészségügyi beavatkozásokat.