Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország felújítja vadászrepülőgépeit

Szöveg: JETfly |  2010. március 9. 14:39

A török légierő a napokban vette át az első modernizált McDonnell Douglas F-4E Phantom II típusú vadászrepülőgépet, amelyet a török Aselsan cég újított fel. A szerződés értelmében Törökország 16 darab repülőgépet újíttat fel, mintegy 24 millió dollár értékben.

A török F-4E modernizációs program a Simsek (Villám) nevet kapta, melynek során a repülőgépekbe új repülési elektronika, navigációs berendezés, titkosított kommunikációs rendszer kerül beépítésre. Mindezek mellett a repülőgépeket felszerelik egy új számítógépes repüléstervező programmal is. A kapcsolódó, szerkezeti munkákat a török légierő 1. számú karbantartási központjában, Eskisehirben végzik.

1595898052

A program párhuzamosan fut egy másik, szintén ezt a típust érintő modernizációs munkákkal, amelynek keretében RF-4E felderítő változatok kerülnek felújításra.

„Törökország az F-4E típust 1974 óta üzemelteti, és a jelenleg zajló korszerűsítési programoknak köszönhetően biztonságosabb és hatékonyabb lesz a típus", – mondta Hasan Aksay tábornok, a török légierő parancsnoka.

Törökországban napjainkban 161 darab F-4E és RF-4E típusú repülőgép áll hadrendben.