Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország lecsapott az al-Kaidára

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 21. 11:43

Tizenöt embert tartóztattak le kedden hajnalban Törökország több tartományában az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat elleni rendőri akció során – közölték az NTV és a CNN Türk török hírtelevíziók.

A tv-csatornák úgy tudják, hogy a rajtaütéseket az ország déli részén, a szíriai határ közelében fekvő Gaziantep és Sanliurfa, illetve a középső Konya tartományokban hajtották végre. További három tartományban folytatódnak még razziák terroristagyanús elemek ellen.

Április elején már volt egy hasonló felgöngyölítő akció az Oszama bin Laden vezette szervezet fegyveresei ellen. Akkor a nyugat-törökországi Eskisehirben vettek őrizetbe hét gyanúsítottat. Ellenük terrorista szervezethez való tartozás és propaganda-tevékenység címén emeltek vádat.

Márciusban egy török lap arról számolt be, hogy az amerikai titkosszolgálat figyelmeztette Ankarát: fennáll a veszélye, hogy al-Kaida-harcosok támadásokat készítenek elő törökországi külföldi érdekeltségek ellen.

Az al-Kaida török sejtjét tették felelőssé a 2003 novemberében Isztambulban elkövetett merényletsorozatért. A támadásoknak, amelyeknek célpontjai két zsinagóga, a brit konzulátos és a HSBC brit bank volt, 63 halálos áldozatuk volt.