Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország szárazföldi támadást tervez a kurdok ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 14. 7:26

Törökország szárazföldi rajtaütést tervez az Irak északi részén megbúvó kurd szakadárok ellen, akik az arab országból kiindulva hajtanak végre fegyveres akciókat törökországi területeken – közölte szeptember 13-án kedden a török sajtó. Vasárnap este a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei támadást hajtottak végre az iraki határ mentén lévő törökországi Semdinliben egy rendőrkapitányság és egy csendőrlaktanya ellen. Három civilt megöltek, továbbá a biztonsági erők két tagját.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ezt követően a védelmi és a belügyminiszterrel, valamint a hadsereg parancsnokával tanácskozva vetette fel egy szárazföldi művelet lehetőségét a kurd felkelők iraki állásai ellen – mutatott rá a Milliyet és a Vatan című napilap.

A török hadsereg az elmúlt hetekben megerősítette az iraki határ mentén állomásozó csapatait, mert hírszerzési források szerint tartani lehet attól, hogy a kurdok délkelet-törökországi célpontok ellen támadásra készülnek. A török légierő napok óta felderítő repüléseket végez a térség légterében. Augusztus közepe óta a török harci gépek több ízben bombázták a kurdok iraki rejtekhelyeit. A hadsereg szerint több mint száz felkelő vesztette életét.