Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel katonasírok újraszentelése

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2011. szeptember 14. 8:13

Szeptember 10-én Győr Megyei Jogú Város Lengyel Kisebbségi Önkormányzatának szervezésében került sor az Újvárosi Temető felújított lengyel katonai parcellájának felszentelési ünnepségére.

A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszszakasza fogadta Könczöl Ferenc alezredest és Roman Kowalskit, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetét.
Az elöljáró katonai tiszteletadással történő fogadását követően a magyar, majd a lengyel nemzeti lobogó felvonásával és a himnuszok meghallgatásával kezdetét vette a megemlékezés. Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Andrej Kunert, a Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács titkára, aki elsősorban a magyar-lengyel barátság történelmi gyökereit hangsúlyozta.

1595924440
Dr. Töll László alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal igazgatója beszédében példaértékűnek nevezte a helyi magyar közösségek munkáját, amelynek során nem hagyták elveszni a lengyel katonák sírjait, és rendületlenül ápolták azokat. Elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiemelt ügyei között szerepel a magyar sírok mellett a külföldi hadisírok ápolása is. A lengyel és a magyar nemzet között kialakult barátság szellemében pedig kiemelkedő fontosságú a lengyel katonák síremlékeinek fenntartása. „Mély együttérzéssel hajtom meg fejemet az itt nyugvó lengyel bajtársak előtt, s kívánom, hogy legyen nekik továbbra is könnyű a magyar föld" – ezzel a gondolattal zárta beszédét az alezredes, majd átadta a szót Simon Róbert Balázsnak, Győr alpolgármesterének.

Az alpolgármester után Roman Kowalski nagykövet tisztelgett a hősök előtt. Beszédében egy lengyel közmondásra hívta fel a figyelmet, miszerint „hazánkat sírokkal mérjük". Elmondta, hogy ez a 45 sír jelenti Győrben Lengyelországot. Beszédét a következő gondolattal zárta: „Egy nemzet annyira képes előre nézni, amennyire képes emlékezni."

Ima kíséretében került sor a sírok megszentelésére, majd Rak Marek A győri katonai temető című versével emlékezett az itt nyugvó lengyel katonákra. A győri alakulat katonái díszlövéssel tisztelegtek a hősök előtt. Végül a kegyelet virágainak elhelyezését követően a Takarodó hangjaival zárult a megemlékezés.

Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados