Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toronytól a terepig

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: Szedmák Péter főhadnagy |  2023. november 7. 7:44

Ünnepélyes katonai esküvel zárult a HungaroControl állományából önkéntes műveleti tartalékos szolgálatot vállalt légiforgalmi irányítók katonai alapkiképzése Veszprémben.

IMG_9670

A katonák a HungaroControl vezető állománya, a meghívott katonai vezetők, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) vezető és kiképző állománya, valamint családtagjaik jelenlétében kötelezték el magukat a haza védelmében. Közel kétéves előkészítő folyamat előzte meg az első olyan katonai alapkiképzést, amelyhez a HungaroControltól csatlakoztak a hivatás iránt elhivatott szakemberek. Varga János nyugállományú altábornagy, a HungaroControl vezérigazgatói tanácsadója elmondta, hogy terveik túlmutatnak a jelenleg lezárult alapképzésen, ugyanis a jövőben további szakterületeket is szeretnének bevonni a programba. Az elkövetkezendő időszakban a légiforgalmi irányítás elsődleges háttértámogatását biztosító radaros és informatikai szakterületeken fognak toborzó kampányt indítani és további alapképzéseket szervezni.

Az MH LMVIK a légiforgalmi irányítók további felkészítését fogja biztosítani a jövőben is. Bardon Tamás ezredes, az alapképzést végrehajtó MH LMVIK parancsnoka hangsúlyozta: a lehető legtöbb ismeret átadása mellett fontosnak tartották, hogy a kiképzés átfogó és élményszerű legyen a részvevők számára. Az állomány visszajelzései alapján ez maradéktalanul megvalósult; a résztvevők izgalmas kihívásként élték meg a különböző kiképzési elemeket, például a lövészeteket, a robbantási feladatot, vagy éppen a vegyivédelmi felkészítést. Az újszerű élmények begyűjtése mellett számukra nagyon fontos hozadéka volt az elmúlt hat hétnek, hogy szakmailag is fejlődtek, hiszen a civil légiforgalmi irányítás mellett a katonai légvédelmi irányítás olyan vetületeire is ráláttak némileg, amelyre másként nem lett volna lehetőségük.

A most esküt tett honvédek számára el is kezdődik a katonai ismereteik hasznosítása, mivel az MH LMVIK-nél mind a Kék Villám, mind pedig az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat idejére bevonják őket az alakulatot érintő feladatokba.