Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi véradás

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 25. 20:15

Véradókampányt tart az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár október 23-30. között Székesfehérváron.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hírére a Nemzetközi Vöröskereszt nemzetközi véradást kezdeményezett, amelyre leghamarabb Lengyelország reagált. Rövid időn belül mintegy tizenegyezer lengyel állampolgár nyújtotta karját, hogy közel nyolcszáz liter vérrel segítse a hős forradalmárok ellátását és gyógyulását. A lengyelek segítségnyújtására emlékezve, Grell Norbert főtörzsőrmester szervezésében véradási kampány zajlik a Székesfehérvári Területi Vérellátóban.

„A kampányba országosan több mint százötven fő jelentkezett. Itt a városban az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár állományán kívül az MH Szárazföldi Parancsnokságról, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezredtől, a NATO Erőket Integráló Elemtől és a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságtól is érkeznek katonák” – mondta a főtörzsőrmester.

TUN_1988

A véradókat egyébként nemcsak Székesfehérváron, hanem Nyíregyházán is várják az Országos Vérellátó Központ munkatársai. A nyolc napos akció keretén belül nemcsak Magyarországon adnak vért, hiszen négy évvel ezelőtt Lengyelországban szervezték meg az 1956-os eseményekre emlékező kampányt, amelyhez idén – Magyarország Krakkói Főkonzulátusa felhívására – hazánk is csatlakozott. A véradáson lehetőség van irányított véradásra is, illetve a „Magyarország 56” jelszót megadó személyek is segíthetik a kezdeményezést.

Címkékvéradás