Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kétszáz fővel bővül a hódmezővásárhelyi alakulat

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Kertész László |  2023. október 25. 17:37

A Magyar Honvédség „Embert a vasra!” kampányán belül október 24-én kétszáznál is többen vonultak be alapkiképzésre, hogy majd az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár, Lynx páncélos csapatszállító harcjárművekkel ellátott zászlóalj katonáivá váljanak.

A Zrínyi Miklós laktanyában az érkezőkre adategyeztetést követően orvosi vizsgálat, pszichológiai elbeszélgetés és végül fizikai felmérő várt. Utóbbin a fiatalok két-két percig fekvőtámaszokat és felüléseket csináltak, illetve megadott időn belül teljesíteniük kellett a 3200 méteres futást. Molnár Zsolt ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta, hogy a szeptemberben bevonultak közül száznyolcvankét fő tesz esküt október 27-én, pénteken. Hangsúlyozta, hogy a fenti létszámon felül a mostani, több mint kétszáz jelentkező is a kampány sikerességét igazolja. Hozzátette: a közkatona-jelöltek a következő hetekben katonai szakkiképző és egyéb szakirányú foglalkozásokon vesznek részt; a felkészítők és a kiképzők segítségével civil személyekből honvédekké válnak.

Lynx-Pilot 2. bevonulás KLAC5741

„Az „Embert a vasra!” kampány egyértelműen népszerű, mivel meg tudtuk szólítani azokat a szolgálat iránt érdeklődő fiatal állampolgárokat, akik kiismerik magukat a digitális világban. A toborzást nagyban segítette a fokozott, magas szintű médiakampány és fontos tényező volt a pilot rendszerű illetmény is, amelyek hozzájárultak a várakozásokon felüli jelentkezési létszámhoz” – hangsúlyozta Durgó Tamás alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka.