Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsfőnöki látogatás Koszovóban

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2010. szeptember 6. 10:57

Hivatalos látogatást tett Koszovóban Fucsku Sándor dandártábornok, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) törzsfőnöke. A tábornokot a műveleti területre elkísérte őt Sári Csaba őrnagy, a MH ÖHP Békeműveleti Főnökség kiemelt főtisztje.

A delegációt – amely augusztus 31-érkezett Koszovóba – Kanyó László alezredes, a MH KFOR kontingens parancsnoka fogadta a prishtinë/pri¹tina-i repülőtéren. Fucsku Sándor dandártábornok a NATO Nápolyban működő Egyesített Erők Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának, Mark Fitzgerald admirálisnak a meghívására érkezett a balkáni országba, a KFOR főparancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségére. A prishtinë/pri¹tina-i KFOR Főparancsnokságon megtartott eseményen Markus J. Bentler altábornagytól a német Erhard Bühler vezérőrnagy vette át a parancsnokságot.

A háromnapos tábornoki látogatáson Fucsku Sándor tájékozódott a magyar katonák élet- és munkakörülményeiről. Először Papp Endre alezredes, Nyugati Többnemzeti Harccsoport Parancsnokságának (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) személyügyi és logisztikai főnöke adott részletes jelentést a harccsoport felépítéséről, feladatairól és az eddig elért eredményekről. Ezt követően Kanyó László alezredes tájékoztatott a magyar kontingensről.

1595907008
 

A parancsnoki jelentések után a törzsfőnök állománygyűlést tartott a KFOR kontingens, valamint a MNBG-W állományában egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítő magyar katonáknak.

A tábornok – látogatásának utolsó napján – részt vett a reggeli sorakozón, ahol emléklapot adott át hat, a legénységi állományba tartozó katonának, akiknek letelt a várakozási idejük és előléptek szakaszvezetővé.

Fucsku dandártábornok délelőtt találkozott Davide di Bartolo ezredessel, az MNBG-W parancsnokával: kötetlen beszélgetésen tájékozódott a nyugati harccsoportot érintő kérdésekről. Ezután a dandártábornok rövid táborbejárást tartott, majd koszovói programjának utolsó pontjaként közös ebéden vett rész a MNBG-W szlovén parancsnok helyettesével és vezetői állományával.

1595907008

 

1595907008