Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödik a visegrádi négyek közötti katonai együttműködés

Szöveg: MH Katonai Képviselő Hivatala |  2021. március 23. 9:44

A V4 alapú Európai Uniós Harccsoport (EUBG) 2023 első félévében történő biztosítására vonatkozó szándéknyilatkozatot írtak alá a V4 országok katonai képviselői március 22-én, hétfőn Brüsszelben.

V4 EUBG (1)

Az aláírási rendezvényt a V4 elnökségi feladatokat ellátó Lengyelország brüsszeli katonai képviseletén szervezték meg, ahol Magyarország részéről Horváth Gábor vezérőrnagy, az MH Katonai Képviselő Hivatala, katonai képviselő látta el kézjegyével a regionális együttműködés szempontjából kulcsfontosságú, egyben a V4 identitás erősítését támogató dokumentumot.

Az Európai Uniós Harccsoport V4 országok által történő 2023. évi biztosításában a visegrádi négyek védelmi miniszterei, vezérkarfőnökei és védelempolitikai igazgatói az elmúlt évben történt megbeszéléseik során teljes mértékben egyetértettek. A döntés meghozatala során figyelembe vették, hogy az együttműködés zászlóshajójának tekinthető V4 EU Harccsoport - amely az elmúlt évek során már két alkalommal látott el az esetlegesen felmerülő nemzetközi válsághelyzetek kezelésének katonai képességgel történő támogatására létrehozott készenléti szolgálatot - tovább erősíti a visegrádi négyek közötti katonai együttműködést.

V4 EUBG (2)

Magyarország szempontjából Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, kulcsfontosságú prioritás, ezért továbbra is határozottan támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését, ennek megfelelően Magyarország és a visegrádi államok ezzel a kezdeményezésükkel ismét hozzájárulnak a régió és az európai kontinens biztonságához.

Az EUBG résztvevői a felkészülés és a készenléti szolgálati ideje alatt több alkalommal tartanak közös gyakorlatokat, amelyek a készenlét fenntartásának folyamatosságát, az aktiválási protokoll működését és a katonák szakmai felkészültségét is igazolják.

V4 EUBG (3)