Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos elismeréssel gazdagodtak a fehérvári NATO híradó század katonái

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Révész Csaba |  2021. március 23. 8:09

Sokadszorra érdemelte ki a NATO szakmai szervezete, a Kommunikáció és Információ Rendszer Csoport (NATO Communication and Information System Group, NCISG) úgynevezett „alegység díját” a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred bázisán települt és egyúttal a NATO parancsnoki struktúrájához tartozó Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század.

RCS_7498_DCM_Németh örgy_1
RCS_7502_1

A nemzetközi és fehérvári kapcsolatokkal egyaránt rendelkező alegységet az a megtiszteltetés érte, hogy néhány hete parancsnokuk, Németh Sándor őrnagy átvehette Hans Folmer dandártábornoktól, az NCISG parancsnokhelyettesétől a rangos elismerést, a járványhelyzetre való tekintettel videókonferencia keretében.

„Különösen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Karel Mazanek alezredes, a 3. NATO Híradó Zászlóalj parancsnoka – amely Lengyelországban, Bydgoszcz-ban található és amelynek a magyar század is része – javasolta alegységünket a szóban forgó díjra. Erre egy tavalyi évben, az ott végrehajtott "Trident Jupiter" elnevezésű gyakorlat érdemesített minket, ahol híradó és informatikai kapcsolatokat biztosítottunk. A díj már csak azért is fontos számunkra, hiszen a helyszínen rajtunk kívül számos NATO tagállam képviseltette magát” – értékelte a kitüntetést Németh őrnagy.

A különböző műveleti területeken telepített NATO erők zavartalan kommunikációját biztosító, több, mint tízéves múlttal rendelkező század egyike a Magyarországon telepített NATO erőknek: különlegességük, hogy alegységük a NATO parancsnoki struktúrájába teljes mértékben integrálódott. Fő feladatukként egy-egy NATO vezetési ponthoz létesítenek különböző híradástechnikai eszközöket és szolgáltatásokat. A század 2010-ben még a székesfehérvári híradó és vezetéstámogató ezred állománytáblájának része volt, kiválasztási folyamatuk az alakulatból egészen 2012-ig tartott. Azonban adminisztratív szempontból még mindig magyar századról beszélünk, mivel ezen a vonalon a fehérvári ezredhez kötődnek, csakúgy, mint a pénzügyi és bizonyos logisztikai támogatások terén.

RCS_7496_DCM_Németh örgy_1

Feladatköreikről szólva Németh őrnagy az alaprendeltetésükön túl - a NATO gyakorlatokon történő részvétel mellett - a missziós szerepvállalást hangsúlyozta, ez utóbbi köti le ugyanis leginkább energiáikat, ám számukra a misszió inkább kihívást, semmint problémát jelent.

A DCM század a tavalyi évhez hasonlóan idén sem fog unatkozni, sűrű programmal számolnak: tavasszal egy hathetes görögországi, majd egy hazai gyakorlat vár rájuk, később Németországban, az MNDC gyakorlatán mérettethetik meg tudásukat, cselekvőképességüket.

RCS_7504_1