Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább fejlesztik az iraki légierőt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 11. 7:00

Az amerikai Beechcraft vállalat az iraki légierő számára elkészítette az első két T-6A típusú oktató-kiképző gépet. Az első két gépet a napokban szerelték össze Arkansas-ban. A T-6-ok az YI-501 és YI-502 lajstromjelet kapták. Az iraki légierő nyolc darab T-6A kiképző repülőgépet rendelt.

A szerződés magában foglalja a földi kiszolgáló berendezéseket, a tartalék alkatrészeket és a teljes logisztikai háttér biztosítását is.

Elképzelhető, hogy Irak a gépek mennyiségét 20 darabra fogja növelni, és nincs kizárva az újabb T-6B rendszeresítése sem. A T-6A Texan-t a JPATS program keretein belül fejlesztették ki, azzal a céllal, hogy a légierő már elavulttá vált T-37-es gépeit leváltsák.

A gyártó 1990-ben megkezdte a munkálatokat a gép fejlesztésén, a tervezés alapjául a svájci PC-9 típust vették. Bár a két repülőgép kísértetiesen hasonlít, a Texan II mégis új fejlesztésnek számít. Az első repülését 1992-ben sikeresen végrehajtotta.

1995 júniusában az amerikai oktató-kiképzőgép tenderen a T-6 Texan-t hozták ki győztesnek. Ezt a döntést a Raytheon és a Cessna is megfellebbezte, így az elhúzódó tárgyalásokat követően a végleges szerződés 1996-ban írták alá a Raytheon közreműködésével. 1997-ben elkészült az első gép. A típusból már több ország is rendelt, melyek fokozatosan érkeznek meg a megrendelőknek.

Az Egyesült Államok összesen 711 ilyen gépre adta le megrendelését, Görögország 45 Texan-t rendelt, illetve Kanadában is 24 T-6-os áll szolgálatban az NFTC program keretében. Marokkó szintén jelezte, hogy 24 T-6C-t szándékozik vásárolni. A gépek darabonként 3,4 millió dollárba kerülnek.