Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább maradnak hadrendben a dán F-16-osok

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. július 5. 10:15

Morten Bødskov, Dánia védelmi minisztere a napokban jelentette be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben három évvel kitolják az F-16-osok nyugdíjazásának időpontját.

f-35a-l-001_dania

A döntést korunk változó biztonságpolitikai helyzetével indolták, így várhatóan 2027-ig maradhat rendszerben az F-16-os, párhuzamosan üzemeltetve a hamarosan beérkező, ötödik generációs F-35A Lightning II flottával. A 3 évnyi plusz üzemeltetés körülbelül 156 millió dollárt emészt majd fel, mely kiterjed - többek között - a kerozin költségre és a szükséges pótalkatrészek megvásárlására is.

Dánia - légiereje modernizálására - szintén az ötödik generációs F-35-öst választotta, 27 darabot rendszeresítenek a típusból. Az első, már dán részre készült példány 2021 márciusában teljesítette első repülését az Egyesült Államokban, hivatalos átadási ceremóniájára 2021. április 7-én került sor Fort Worth-ben, a dán hajózók és műszakiak kiképzése a Luke légibázison zajlik.

f-16_dania-2-2

Az átadási ütemterv szerint az első F-35-ösök 2023-ban érkezhetnek meg Dániába, a Skrydstrup légibázisra, a flotta várhatóan 2026-ban lesz teljes. A dán F-16-osok nyugdíjazásának időpontja 2024-ben lett volna esedékes, viszont a mostani döntéssel várhatóan 2027-ig maradhatnak hadrendben. Arról egyelőre nincs információ, hogy a meghosszabbított periódus alatt hány F-16-ost tartanak aktív szolgálatban, a jelenlegi flotta kb. 30 példányt számlál.

A dán F-16-osokról legutóbb annak kapcsán adtunk hírt, hogy közelgő nyugdíjazásuk miatt eladóvá válhatnak, ez a terv vélhetően szintén módosul a kivonási dátum tolódásával. A közelmúltban írtunk róla, hogy a norvég F-16-osok is eladóvá váltak hadrendből való kivonásukat követően, melyre gyorsan vevőt is találtak, hiszen várhatóan Romániában folytatják pályafutásukat.

dan_f-16-3
Forrás: jetfly.hu