Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább nő az orosz katonai költségvetés

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 17. 10:23

Az orosz katonai költségvetés 2009-ben közel 2,4 billió rubelt (körülbelül 94 milliárd dollárt) tesz ki, vagyis Moszkva 27 százalékkal többet fordít a nemzetvédelem és a biztonság céljaira, mint az idén – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

A kormányfő, aki elnökként nyolc éven át hangoztatta és ösztönözte a hadsereg fejlesztését, hozzátette: a dél-oszétiai háborúban aratott győzelem okozta eufória nagyon hamar átadta a helyét a hadsereg ott is megmutatkozó gyengéit és hiányosságait kritizáló hangoknak. A katonai fejlesztések szinte kivétel nélkül (részben több éves) késésben vannak a tervekhez képest, szakértők szerint a légierő gépei nagyrészt elavultak és leselejtezésre szorulnak, rossz állapotban vannak a haditengerészet hajói is, az utóbbi években közel 500 ballisztikus rakétát és mintegy 2500 nukleáris robbanótöltetet vontak ki, s helyette csupán 27 új ballisztikus rakétát állítottak hadrendbe.

A hadászati fegyverek korlátozásáról szóló egyezményben 2012-re engedélyezett orosz nukleáris robbanótölteteknek legfeljebb a fele, vagy annál is kevesebb lesz működőképes, és Oroszország elveszti a nukleáris elrettentés lehetőségét – állítják elemzők.

Az augusztusi kaukázusi fellépést követően több tekintélyes lap kommentárokban figyelmeztetett arra, hogy a háború nyomán ismét előtérbe kerül majd a fegyverkezés és újra háttérbe szorul az orosz gazdaság égetően sürgős fejlesztése és modernizálása.