Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább növelik a NATO jelenlétét Afganisztánban?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 29. 8:48

Az afganisztáni NATO-erők növeléséről tárgyalt kedden Varsóban Gordon Brown brit miniszterelnök és lengyel vendéglátója, Donald Tusk azzal összefüggésben, hogy Lengyelország nemrég afganisztáni kontingensének jelentős létszámemelését határozta el.

Gordon Brown hazafelé úton állt meg a lengyel fővárosba, miután hétfői afganisztáni és pakisztáni villámlátogatásán új stratégiát vázolt fel – ahogy ő nevezte – “a globális terrorizmus melegágya" elleni harchoz, amelyet a két ázsiai ország határvidékén kell megvívni.

Lengyelország április 9-én úgy döntött, hogy afganisztáni kontingensének létszámát 400 fővel növeli, összesen 2000 főre emelve hozzájárulását a NATO vezette nemzetközi misszióhoz (ISAF), amelyben ezzel a hatodik legnagyobb erőt fogja képviselni.Brownnal közös varsói sajtóértekezletén Tusk kifejtette: a lengyel fél azt gondolja, hogy az augusztusi “afganisztáni elnökválasztást megelőző helyzet megköveteli a NATO-misszió többi résztvevőjének fokozott erőfeszítését is".

Az Afganisztánban 8300 fős kötelékkel jelen lévő Nagy-Britannia nevében Brown üdvözölte az újabb lengyel erőfeszítést, s azt életfontosságúnak nevezte az afganisztáni demokrácia védelme ügyében.

A NATO tagállamai márciusban összesen ötezer fős erősítés Afganisztánba küldésére tettek ígéretet, az Egyesült Államok ugyanakkor októberig 21 ezer katonával tervezi növelni a közép-ázsiai országban az al-Kaida és a tálib mozgalom fegyvereseivel harcoló, jelenleg 38 ezer fős egységeinek létszámát.