Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További amerikai harcoló alakulatok mennek Afganisztánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. április 6. 6:40

Az Egyesült Államok jövőre további harcoló alakulatokat vezényel Afganisztánba, akár csökkentik az Irakban állomásozó haderő létszámát, akár nem – közölte az amerikai védelmi miniszter.

Robert Gates a NATO bukaresti csúcstalálkozójáról Ománba tartó repülőgép fedélzetén elmondta: George Bush amerikai elnök tett ígéretet a csapaterősítésre a katonai szövetség találkozóján, de azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mekkora lesz a pótlólagos haderő létszáma.

Jelenleg körülbelül 31 ezer amerikai katona állomásozik a közép-ázsiai országban, a legtöbb a fundamentalista muzulmán tálib rendszer hat és fél évvel ezelőtti megdöntése óta. Az a tény, hogy Irakban jelentős létszámú amerikai haderő szolgál, eddig gátját jelentette az afganisztáni csapaterősítésnek. Robert Gates szerint azonban 2009-ben már nem ez lesz a helyzet.

Az amerikai védelmi miniszter elmondta, hogy ő javasolta Bush elnöknek, hogy tegye meg a felajánlást Bukarestben, noha a csapatok Afganisztánba küldéséről már a januárban beiktatandó új amerikai elnök fogja kimondani a végső szót. Mint Gates kifejtette, az Egyesült Államokban “nagyon széles kétpárti támogatás" van amögött, hogy az ország sikert érjen el Afganisztánban, éppen ezért ebből a szempontból mindegy, ki győz az elnökválasztáson.

A védelmi miniszter szerint egyelőre korai lenne dönteni a csapaterősítés mértékéről, hiszen ez a kérdés számtalan dologtól függ; többek között attól, milyen harctéri sikereket ér el idén az amerikai haderő és a NATO Afganisztánban, vagy hogy milyen hatása lesz az amerikai csapatok afganisztáni főparancsnoki posztján tavasszal esedékes váltásnak. Dan McNeill tábornok, a jelenlegi főparancsnok korábban azt mondta, három dandárnyi – körülbelül nyolcezer-tízezer fős – erősítésre lenne szükség. David McKiernan tábornok, a leendő főparancsnok csütörtöki kongresszusi meghallgatásán szintén arról beszélt, hogy elkelne több harcoló katona, felderítő és légi jármű Afganisztánban.

Az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségesei között egyetértés van arról, hogy nincs elegendő katona Afganisztánban ahhoz, hogy a helyi fegyveres erők kiképzésével párhuzamosan sikerrel vegyék fel a harcot a tálib lázadókkal. Ez hatványozottan igaz a déli országrészre, ahol különösen ingatag a helyzet.