Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További F-16-osokat rendelhet Bulgária

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. november 25. 18:07

A bolgár honatyák további nyolc darab F-16C/D Block 70 vadászbombázó beszerzését szavazták meg a közelmúltban. Az újabb tranzakció közel 1,3 milliárd dollárjába kerül az adófizetőknek.

f-16

Bulgária parlamentje 162 szavazat-többséggel, 49 nemmel, 11 tartózkodás mellett elfogadta a tervezett vásárlást. A nyolc darab F-16-os – melyről most született meg a parlamenti döntés – tervezetten 2027-ben érkezne Bulgáriába, az első ütemben érkező, szintén nyolc darabos kontingensre 2025-ig kell várni.

Dimitar Sztojanov honvédelmi miniszter szerint a 2019-es beszerzési terv nem tartalmazott elegendő levegő-föld rakétát és precíziós fegyvereket a repülőgépekhez. „A második szerződés értelmében a tervek szerint további tartalék hajtóműveket, radarberendezéseket, célzókonténereket és további fegyvereket szállítanak nekünk” – mondta Sztojanov.

mig-29bulgaria

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenleg rendszerben álló MiG-29-esekkel 2023 után már nem biztosított az ország légterének védelme – addigra ugyanis ki kell őket vonni a rendszerből, mivel eljárt felettük az idő és nincs lehetőség üzemidő-hosszabbításra.

Sztojanov szerint a 2025-ben érkező első nyolc F-16 Block 70 típusú vadászbombázó nem lesz elegendő a légirendészeti feladatok ellátására, ennek eredménye a flotta tervezett bővítése. A minisztérium a múlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy négy országtól kért vadászgép-bérleti ajánlatot, hogy biztosítsa a légirendészeti képességeit az első nyolc amerikai F-16-os üzembe helyezéséig. A bejelentéskor a miniszter közölte, hogy Franciaország és Svédország már benyújtotta ajánlatát.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika