Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucat iszlamista terroristát öltek meg Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 25. 19:07

Az al-Shabaab terrorszervezet 49 tagját ölték meg Szomáliában a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák – közölte november 23-án a szomáliai kormány.

A tájékoztatási minisztérium közleménye szerint a déli Lower Shabelle régióban végrehajtott keddi hadművelet része volt annak az egy hónapja tartó offenzívának, amelyet az iszlamista szervezet ellen indított a szomáliai kormány. A területre küldött különleges haderő hírszerzési támogatással és „nemzetközi biztonsági partnerekkel” katonai járműveket és raktárakat semmisített meg kedd este. Az érintett területtől 25 kilométerre található egyik falu lakosai a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy az előző este hallott nagy erejű robbanásokat légicsapásnak vélték.

A térségben állomásozó amerikai repülőgépek korábban több csapást mértek az al-Shabaab állásaira, de ezúttal cáfolták a hadműveletben való részvételüket.

Az al-Kaida fiókszervezetének tartott iszlamista felkelők nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szomáliában, de az utóbbi három hónap folyamán a kormányerők jelentős területeket szereztek vissza tőlük. A kormánycsapatokat rendszeresen segítik a helyi fegyveres tartományurak, és az Afrikai Unió csapatai is. A felkelők a kormányerők támadásaira októberben pokolgépes merényletekkel reagáltak, amelyek legalább 120 ember életét követelték a fővárosban, Mogadishuban.

Az al-Shabaab az általa ellenőrzött területeken korlátozza a nemzetközi segélyek eljuttatását a rászorulókhoz, és a helyzetet csak tovább súlyosbítja az országot példátlan mértékben sújtó szárazság, amely éhínséggel fenyegeti a lakosságot.