Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További izraeli helikopterek bajban?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 3. 11:23

Blue Sky 2010 elnevezésű román-izraeli közös légi gyakorlaton részt vevő két izraeli helikopter kényszerleszállást hajtott végre kedden reggel 8 óra körül Romániában, miután a múlt héten egy ugyanolyan típusú helikopter lezuhant a Déli-Kárpátokban.

A román védelmi minisztérium közlése szerint a CH-53 típusú helikopterek műszaki okok miatt kértek sürgősen leszállási engedélyt kedden reggel a román hatóságoktól, és a dél-romániai Arges megyében szálltak le egy mezőre. Senki sem sérült meg. Hivatalos helyi források szerint az egyik gépnek sikerült felszállnia, a másik viszont motor-meghibásodás miatt a helyszínen maradt. A meghibásódott alkatrészt Izraelből fogják pótolni.

Július 26-án egy másik CH-53 típusú helikopter, amely részt vett ugyanezen a légi gyakorlaton, ismeretlen körülmények között lezuhant a romániai Brassó megyében. A rossz időjárási viszonyok közepette a helikopter nekiütközött a Déli-Kárpátokhoz tartozó Bucegi-hegység egyik magaslatának. A katasztrófa következtében hat izraeli és egy román katona vesztette életét.

Az izraeli helikopterek a szimuláció részeként egyebek közt különleges erők szállítását, kutató- és mentőakciók idegen környezetben való végrehajtását gyakorolták Romániában. A brit The Times izraeli katonai forrásokra hivatkozva azt írta korábban, hogy az izraeli fél egy esetleges iráni hadművelet végrehajtását gyakorolja Romániában.