Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tsvangirai tagadja, hogy katonai beavatkozást kért

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. június 26. 11:32

Tagadta Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető csütörtökön, hogy katonai beavatkozásra kérte a nemzetközi szervezeteket.

A politikus egy közleményben tudatta: nem tőle származik az a cikk, amely a The Guardian brit napilapban jelent meg szerdán az ő neve alatt, és nem is adta jóváhagyását ilyen írás megjelenéséhez.

“Nem vagyok híve annak, hogy az ENSZ vagy bármely más nemzetközi szervezet katonai beavatkozást hajtson végre Zimbabwében" – olvasható a közleményben.

A cikk szerint az afrikai ország lakosságának szüksége van arra, hogy a külföldi vezetőknek a (zimbabwei eseményei miatti) felháborodását egy katonai erő “erkölcsi tartása" kísérje. E fegyveres erőnek békefenntartó szerepet kellene játszana, nem pedig zavarkeltőt – fogalmazott a szerző.

Hírügynökségi tudósítások szerint előző nap a pártjával szembeni erőszakhullám és megfélemlítés elől a hararei holland nagykövetségen menedéket kereső Tsvangirai egy sajtótájékoztatón a nemzetközi szervezetek beavatkozását kérte országában, azt hangsúlyozva, hogy nem katonai beavatkozásra gondol, hanem “fegyveres békefenntartó egységekre".