Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés

Szöveg: MH 86. SZHB | Fotó: az alakulat felvételei |  2022. április 20. 7:18

Úgynevezett „Túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés" (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) képzést tartottak április 4-12. között az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A résztvevők az alapvető túlélési technikák mellett a menekülési és kiemelési eljárásokat is elsajátították.

20220418-sere (2)

A bázis – saját humán-, anyagi- és kiképzéstechnikai erőforrásaira támaszkodva – a táborfalvai kiképzőbázison 2006 óta minden évben megszervezi és végrehajtja azokat a szárazföldi túlélőgyakorlatokat, amelyek során, az ellenséges területen történő túlélésre, menekülésre és a saját csapatokhoz való visszajutásra, az úgynevezett SERE „A, „B” szintű követelmények teljesítésére készítik fel a résztvevőket.

Kezdetben a kiképzést  elsősorban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (MH 86. SZHB) hajózóinak tervezték; kiemelten az afganisztáni misszió miatt, ahol valós biztonsági kockázat volt, hogy a katonák egy repülőesemény során ellenséges területen érnek földet. Később már a teljes kiutazó repülőműszaki állomány is elvégezte a tanfolyamot, amelynek hatékonyságát az is mutatja, hogy 2018-tól elöljárói feladatszabás alapján az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázis hajózói is részt vesznek a kurzuson. 

Az oktatók lelkiismeretes munkájának köszönhetően a túlélőgyakorlat tematikája az évek során folyamatosan frissült és bővült. A képzés követi az ide vonatkozó NATO-szabályzók változásait, ugyanakkor a túlélőfelkészítésbe beépültek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis külföldi misszióinak tapasztalatai is. Az alaptematika nem specifikusan a légierő számára készült, a résztvevők beosztástól függetlenül ugyanazt a kiképzést kapják.

A legfontosabb veszélyforrás az egyén izolációja műveleti területen, aminek kockázata bármelyik misszióban szolgáló katonánál fennáll, ezért a kiképzettek köre folyamatosan bővül. Az elmúlt években a két vezető oktató többek között a mali és a libanoni misszióra is készített fel lövészkatonákat. Ezzel mérhetően növelve a túlélő képességüket.

20220418-sere (9)

A számos külszolgálat mellett az alakulat oktatói Magyarországról elsőként vehettek részt a SERE oktatói kurzuson a svéd fegyveres erők túlélőiskolájában, a karlsborgi erődben. A képzésen svéd, norvég és finn kollégákkal közösen sajátították el a SERE „A" szintű alapismereteket kontinentális, sivatagi és dzsungel éghajlati körülmények között, valamint tengeri túlélési gyakorlaton.

A SERE „B" és „C" szintű képzés során több napon keresztül menekültek az őket üldöző „ellenséges" erők elől. Gyakorolták a menekülést, a rejtőzködést és a saját csapatokkal történő kapcsolatfelvételt kietlen, erdős területeken, egy tó közepén lévő magányos szigeten, valamint egy forgalmas városban is.

A képzés első tematikáját az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, illetve az akkor még MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj (ma már MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár) dolgozta ki, ami megfelelt a NATO előírásoknak. A kiképzéseket amerikai mentorok felügyelete mellett végezték közel három éven keresztül, ezt követően kapták meg azt az auditációt, ami alapján már önállóan is végrehajthatják a katonák képzését.

A képzés során a kiképzőknek ügyelni kell arra is, hogy a fizikai megterhelés ne menjen a tanulás rovására, ugyan is az alapvető cél, hogy a kiképzett katonák egy váratlan éles helyzet során se essenek pánikba, hanem sikeresen alkalmazzák a képzésen tanult ismereteket.