Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túrázók a jutasiak nyomában

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Nagy Gábor |  2024. május 31. 15:16

A Jutas 100 Emlékév részeként idén is megrendezték a Jutasi Őrmester Túrát Veszprémben. Az általános és középiskolások, a VSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium kadétjai, valamint a Pannon Egyetem honvédelmi alapismeretek kurzus hallgatói ismerkedtek meg – a város ikonikus pontjain keresztül – a Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet örökségével.

2024_05_veszprem_jutas_tura_NG (8)

Az Óváros tér csendjét félezer lelkes túrázó diák törte meg május 30-án reggel. Aznapi 14 kilométeres teljesítménytúrájukra készültek, amely során a város ismertebb pontjain áthaladva, különböző elméleti és ügyességi feladatokon keresztül ismerkedtek meg az 1924 és 1944 között működő jutasi altisztképző iskola szellemiségével és örökségével.

Az Őrmester Túra nem újkeletű dolog. Az MH Légiműveleti Irányítási Központ kezdeményezésére jött létre, majd időközben a szervezési feladatokat átvette az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ. Az idei szervezésben nem maradt egyedül a toborzó központ vezetősége, ugyanis Soós Gyula alezredesnek, a szervezet parancsnokának kérésére a Honvédelmi Minisztérium ajándéktárgyakkal segítette a rendezőket. A résztvevők így egyedi nyakpántot és pólót kaptak ajándékba.

2024_05_veszprem_jutas_tura_NG (13)

„A túrával azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalság megismerje Veszprém városának azon nevezetességeit, amelyek mellett ugyan nap mint nap elmennek, de nem tudják mihez kötni. A Laczkó Múzeum és a Veszprém Vármegyei Levéltár szorosan kötődik a Jutasi Altisztképző Intézethez” – fogalmazott a parancsnok.

Soós alezredes elmondta, a teljesítménytúra közösségformáló erővel bír, hiszen a diákoknak közösen kell megoldaniuk a feladatokat, ezzel az utolsó kilométerekre szinte bajtársiasság alakul ki közöttük, ami a jutasiak egyik nagy erénye volt. A fiatalok motiváltságának elismeréseként – Porga Gyula veszprémi polgármesterrel együtt – a parancsnok személyesen adta át a leggyorsabb, legtöbb pontot szerző és a legnagyobb létszámban megjelent csapatoknak a jutalmat.

2024_05_veszprem_jutas_tura_NG (44)

Nemcsak a honvédség, hanem Veszprém városának is hírnevét öregbíti a Jutasi iskola, éppen ezért tartja Porga Gyula a diákok körében kiemelt eseménynek a túrát. „Minden teljesítményre büszkék vagyunk, amely nemcsak nemzeti szinten, hanem nemzetközileg is elismerést hoz városunknak. Az intézményből kikerülő katonák nemzetközi szinten is öregbítették a Magyar Honvédség hírnevét, ezáltal kötelességünknek érezzük, hogy a városunkban tanuló fiatalság ismerje történetüket, és megemlékezzen a katonahősökről” – zárta gondolatait a polgármester.

Kapcsolódó cikkek