Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Turba 150 Emlékév”: konferencia és megemlékezés

Szöveg: Fülöp András | Fotó: Szakonyi Eszter |  2022. május 31. 8:01

A „Turba 150 Emlékév” részeként a császári és királyi 83. gyalogezred megalakulásának 140. évfordulójáról emlékezett meg a Szent György Lovagrend és a Vitézi Rend május utolsó hétvégéjén, Szombathelyen és Zalaegerszegen, az általuk rendezett konferencián és koszorúzáson.

SZE_2605

Szombathelyen a katonatörténeti kiállítás adott helyet a császári és királyi 83. gyalogezredről tartott konferenciának, amit - a Vitézi Rend részéről - vitéz lovag Kovács Jenő levezető elnök, valamint Fülöp András, az emlékév főszervezője vezetett fel.

A rendezvényen – amelyen olasz, osztrák és magyar történészek előadásai hangzottak el – mások mellett jelen voltak az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj, illetve az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Vas megyei 17. számú Hadkiegészítő és Toborzó Iroda képviselői is. Az előadásokat követően a vendégek Pinkafőn (Pinkafeld) megtekintették a császári és királyi 83. gyalogezred emlékművét, melynek mása az olaszországi Fossalta Maggioreban található.

SZE_2609

A program másnap a szombathelyi önkormányzat által szervezett megemlékezéssel folytatódott: a hagyományőrzők, az alpinik, illetve az emlékévben együttműködő szervezetek a császári és királyi 83. és 106. gyalogezredek emlékműve előtt tisztelegtek.

SZE_3512

A szombathelyi programokkal egyidőben az olasz Hegyivadászok Országos Szervezetének trevisoi szekciójától érkezett alpinik és hagyományőrzők a zalaegerszegi hősi temetőben emlékeztek meg elhunyt hőseikről.

SZE_3653
Kapcsolódó cikkek