Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzér erőpróba Szent Borbála napján

Szöveg: Pogrányi Zoltán ftõrm. |  2009. december 8. 13:02

A tüzérek pontosságának egyik legnagyobb ellensége a köd. December 3-án bőven jutott a ködből, ám ezen a napon a tejszerű sűrűség egy cseppet sem befolyásolta a tatai tüzérek tevékenységét, hiszen – fegyvernemi napjuk alkalmából – sportnapot és tüzér erőpróbát rendeztek a 25. Klapka György Lövészdandár Harcitámogató Zászlóaljának katonái.

A megmérettetésen azonban nem csak a tatai katonák, hanem az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tüzér szakos hallgatói is részt vettek.

 

1595894422

A tüzérnapi erőpróbán, bár lövés nem dörrent, mégis gránát repült a levegőben. A közel negyvennégy kilogrammos lövedék nem a D-20-as ágyútarackból indult útjára, hanem az erőpróba egyik feladataként a katonák hajították el, többen a háromméteres távolságot is túlszárnyalva.
Az ágyútarack azonban útjára indult, ugyanis a lövegtoló versenyen a csapatok ötven méteren keresztül tolták a közel hattonnás monstrumot.A katonák azonban nem csak az erejüket, de az ügyességüket is összemérték letakart szemmel való kézigránát célba dobásban, paintball harcban és ládaépítésben.

 

1595894422

December negyedikén, a tüzérek védőszentjének, Szent Borbálának napján ünnepi állománygyűlésre került sor a tatai laktanyában. Az állománygyűlésen részt vett Kovács József vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese is, aki maga is tábori tüzérként kezdte pályafutását és több, mint tíz éven át szolgált különböző tüzér beosztásokban.
Kovács vezérőrnagy beszédében kiemelte, hogy a tatai tüzérek jelentik a tábori tüzérség magját, ők őrzik a szakmai kultúra és tudás lángját. Hozzátette, hogy tábornokként is számos alkalommal győződhetett meg a magyar tüzérek kiváló felkészültségéről nem csak itthon, de a külföldön szolgálatot teljesítő katonák esetében is.

A Harcitámogató Zászlóalj meghívását számos nyugállományú és aktív katona és több, a tüzér hagyományokat támogató civil fogadta el, akik a tüzér katonákkal együtt hadtörténeti előadásokat hallgattak meg a tüzérség megalakulásáról, eszközeik, fegyverzetük és az alkalmazott stratégia fejlődéséről. Különös figyelmet kapott a Zrínyi rohamlövegről szóló előadás, melynek talán legemlékezetesebb alkalmazására 1943 nyarán, a tordai csatában, Bozsoki János próbaszolgálatos zászlós parancsnoksága alatt került sor.
Az elismerések átadását követően a hagyományos, ágyútalpon történő tüzéravatásra is sor került.

1595894422
 

Szent Borbála napja kiemelkedő egy tüzér életében – mondta el Gulyás Géza alezredes, a Harcitámogató Zászlóalj parancsnoka. Kiemelkedő, mert nem csak a kiváló feladatellátás a fontos, hanem a tüzér hagyományok ápolása is. Egy ilyen nagy múltú fegyvernemnek csakis akkor lehet jövője, ha a katonái tisztelik a múltat, jelenüket pedig a tüzér szakma legjobb tudásával vértezve, a hagyományok megtartásával élik – tette hozzá a zászlóaljparancsnok.

1595894422
 

Fotó:
Bartók Barnabás őrnagy,
Pogrányi Zoltán ftőrm.