Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új katonapolitikáról és Afrikáról tárgyaltak

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 8. 13:03

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására december 7–8-án, két napos hivatalos látogatáson Magyarországon járt Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok, a Francia Fegyveres Erők vezérkari főnöke.

Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének meghívására, hétfőn délután két napos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok, a Francia Fegyveres Erők vezérkari főnöke, akit megérkezését követően udvariassági látogatáson fogadott dr. Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke.

Az ötcsillagos francia tábornokot kedden reggel a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában, katonai tiszteletadással fogadta Tömböl László, majd a francia vezérkari főnök a minisztérium Balaton utcai épületében kétoldalú megbeszélést folytatott Dr. Szekeres Imrével.

A megbeszélést követően a honvédelmi miniszter átnyújtotta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, amelyet Sólyom László köztársasági elnök, a francia-magyar katonai kapcsolatok elmélyítése érdekében kifejtett áldozatos és eredményes szakmai munkája elismeréséül adományozott Jean-Louis Georgelin hadseregtábornoknak. Az elismerés átvétele után az ötcsillagos tábornok elmondta: nagyon jó az együttműködés a francia és a magyar katonák között, s nemcsak az országokban, hanem a katonai missziókban is.

1595894423
 

Ezt követően Georgelin tábornok a francia elnök által adományozott Becsületrendet tűzte fel Tömböl vezérezredes zubbonyára. A HM Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy megkapta a legmagasabb francia állami elismerést. Tömböl tábornok hozzátette: a két ország, a hazánkban húsz éve végbement rendszerváltozás óta ugyanannak a tábornak a tagja.

A Honvédelmi Minisztériumban tett látogatása végén Jean-Louis Georgelin hadseregtábornok négyszemközti megbeszélést folytatott Tömböl Lászlóval.

A francia vezérkari főnök három fő kérdéskört érintett a magyar honvédelmi miniszterrel és a HM Honvéd Vezérkar főnökével lefolytatott tárgyalásain. Szó esett a Lisszaboni Szerződés elfogadása után az Európai Unió katonapolitikájában várható változásokról, amelynek kezdete várhatóan a 2011-es magyar EU-elnökség idejére esik majd. A francia vezérkari főnök felajánlotta: tapasztalataikat átadják és mindenben segítik a magyarokat.

1595894423
 

A tárgyalások másik témaköre az afrikai műveletekben való magyar szerepvállalás kérdése volt. Elhangzott: Magyarország nem rendelkezik még ilyen tapasztalatokkal, annak ellenére, hogy a Magyar Honvédség néhány katonája már vett részt különféle franciaországi felkészítéseken.

A tárgyalásokon szó esett még arról is, hogy a francia és a magyar katonák kapcsolata nagyon jó az oktatás területén is. Több magyar tiszt és tiszthelyettes tanult és tanul jelenleg is franciaországi katonai iskolákban, s ezt a kapcsolatot a két ország tovább szeretné erősíteni.

A megbeszélések végén a francia vezérkari főnök felajánlotta: a francia katonai tudományos társaság szervezésében egy szemináriumot rendeznének, amelyre a magyarok mellett más európai országok képviselőit is meghívnák, s amelyen az afrikai szerepvállalással kapcsolatos kérdéseket lehetne egyeztetni.

A francia vezérkari főnök magyarországi hivatalos látogatásának végén megkoszorúzta a Hősök Terén található ismeretlen katona síremlékét.

1595894423
 

1595894423
 

1595894424
 

1595894424
 

Fotó: Szabó Lajos és Szűcs László